Свободните радикали и стареенето

В областта на здравето и красотата често се говори за “свободни радикали”, като този термин се използва най-често, когато става дума за диети, стареене на кожата, оксидативен стрес и различни заболявания. 

Как се образуват? И какви последици има натрупването им в организма ни?

Какво са свободните радикали?

Свободните радикали са много реактивни молекули, необходими за изпълнение на определени функции и поддържане на здравето.

Как се образуват?
Произвеждат се всеки ден в нашето тяло, в резултат на биологичните процеси в клетките. Ежедневно този набор от процеси протича в тялото и може да бъде включен като “клетъчно дишане”. Тези процеси са необходими за живота на клетките, но производството на свободни радикали с течение на времето може да има отрицателни ефекти, тъй като променят мембраните на клетките и генетичния материал (ДНК на клетката). 

Какви са последиците от натрупването им?

Свободните радикали живеят микросекунди, но имат способността да въздействат върху всичко около тях. Затова неконтролираното производство на свободни радикали е вредно за здравето ни. За да го предотвратим трябва да спазваме няколко прости правила:

  • да консумираме полезни храни
  • да избягваме тютюнопушене, алкохол, преработени храни, пестициди, стрес, негативни емоции, слънчевата радиация
  • да водим активен начин на живот.

По този начин ще спомогнем минимизирането и неутрализирането на свободните радикали. 

   • АНТИОКСИДАНТИ•

Какво е антиоксидант?

 Антиоксидантът е молекула, способна да инхибира окисляването причинено от свободните радикали или оксидативния стрес.

Каква е неговата функция?

Антиоксидантите са отговорни за неутрализирането на свободните радикали и ни предпазват от вредното им въздействие върху клетките. 
Можем да си ги набавим чрез определени храни и хранителни добавки, медицинска козметика, основно под формата на витамини (естествени антиоксиданти, които включват:

     – Витамин А ( бета-каротин ) – веднъж попаднал в организма бета-каротинът се превръща във витамин А, необходим за поддържане на лигавиците и здравата кожа. От друга страна, трябва да се подчертае, че бета-каротинът е безопасен източник на витамин А, тъй като помага на тялото да спире да конвертира бета-каротин, когато няма нужди от този витамин.


     – Витамин С – помага на тялото да произвежда колаген и да възстановява тъканите. В продуктите за грижа за кожата осигурява защита срещу стареене и пигментация


      – Витамин В3 (ниацинамид) – помага за контрол на производството на себум, зачервявания и раздразнения по кожата. Също така инхибира меланина в дермата, за да предотврати силни слънчеви петна и акне


– Витамин Е – помага за подобряване текстурата на кожата, като поддържа клетъчния баланс. Подходящ за сухи, повяхнали кожи, в следствие на хормонални или климатични промени.

Антиоксидантите за кожата са от съществено значение за поддържането ѝ здрава и в баланс, запазвайки нейните свойства като еластичност, мекота, хидратация и сияещ тен. Свободните радикали влияят на епидермиса вътрешно и външно и го окисляват.
За щастие има начини за борба с този процес, като здравословния начин на живот и възстановяващи, обогатени с антиоксиданти козметични и дерматологични процедури.