Световно признатият Проф. Лалас е нашият първи гост-дерматолог

На 24-и и 25-и март имахме честта и привилегията първият гост-дерматолог в Клиника Derma-Act да бъде Проф. Eмилиос Лалас – един от водещите специалисти в сферата на Дерматоскопията.

***

Проф. Лалас е сред международно признатите и сертифицирани дерматолози, който към момента заема длъжността Генерален секретар на Международната Дерматоскопска Общност.

Участвал е като водещ лектор и презентатор на редица национални и международни конгреси, семинари и обучения, главно по теми, свързани с превенция рака на кожата, скрининг и мониторинг на меланоми и съмнителни кожни образувания. Неговата основна сфера на изследователски интерес е дерматоскопията на кожни тумори и прилагането на метода в общата дерматология и подобряване състоянието на пациентите с онкологични заболявания.
Самата процедура (дерматоскопия) представлява неинвазивен медицински метод за диагностика, при който чрез увеличително стъкло/лупа се оглежда повърхността на кожата и се търсят морфологични промени, които са невидими с невъоръжено око.

Професор Лалас е съавтор на около 120 научни статии, публикувани в PubMed Central, повечето от тях, насочени към Дерматоскопия, и на 4 глави от книги, посветени отново на същата тема. Носител е на стипендии от няколко фондации и академии, включително „Лектор на годината“ – награда на Европейската академия по дерматология и венерология, както и Годишна стипендия на Американската академия по дерматология.
Освен това е и научен сътрудник в Катедрата по дерматология към Факултета по медицина към Университета „Аристотел“ в Солун, Гърция. Специализира в Диагноза рака на кожата чрез неинвазивни техники, както и в лечението на пациенти с рак на кожата.

Целта на посещението му беше насочена основно към превенция рака на кожата, повишаване информираността за значението на ранната диагностика при този тип туморни образувания и важността на навременната реакция и последващо наблюдение. Поканихме го именно през този етап от годината, тъй като пролетта е точният момент, в който даден пациент да разбере навреме дали има или не нещо притеснително при него и какви са мерките, които следва да предприеме, в случай че се установи изменение на дермата.

По време на посещението си в клиника Дерма-Акт Проф. Лалас извърши редица изследвания и консултации на пациенти с подозрителни кожни образувания. Всеки пациент беше записан предварително в графика на Проф. Лалас и прегледан лично от него напълно безплатно. Вярваме, че по този начин заставаме зад желанието си да променим стереотипите и да направим достъпът до дерматологичната помощ максимално улеснен и свободен за хората, които имат най-голяма необходимост от адекватна лекарска грижа.

В края на своя престой при нас Проф. Лалас проведе обучение-дискусия пред свои български колеги, които изявиха желание да се запознаят с него на живо и да почерпят полезен опит и знания за своята практика.

След успеха на първата ни инициатива и положителната реакция от всички присъстващи, целият ни екип е още по-мотивиран и решен да организира следващи подобни срещи, с цел да достигнем и помогнем на повече хора.