Ролята на психолога при лечението на кожни проблеми

Връзката между кожните заболявания и психиката отдавна са обект на интерес и проучвания.

Според изследвания за появяването и влошаването на между 30% и 60% от кожните заболявания, влияние оказва именно психиката. Поради тази причина новото течение в медицината – психодерматогия започва да заема все по-значимо място.

Психодерматологично заболяване представлява състояние, причината за чиято поява, е свързана с връзката между кожата и психиката. Този тип заболявания се делят на няколко категории. Първата обхваща психологически проблеми или травми, както и наличието на стрес, в следствие на които се получава дерматологично заболяване. Примери за такива заболявания са псориазис, витилиго и екзема. При втория тип, вече съществуващи психични неразположения, прерастват в самостоятелно предизвикани кожни нарушения, като трихотиломания и натрапчиво усещане за сърбеж. Третият тип илюстрира случаи, в които хроничните кожни заболявания довеждат до психологически проблеми като депресия, социална фобия и понижено самочувствие.

Причините за появата на тези заболявания показват колко е важно да разберем значението на психосоциалния, семейния и професионален аспект, когато става въпрос за кожни нарушения. Всички тези социални фактори, биха могли да доведат до психично напрежение, което от своя страна да се отрази чрез кожно заболяване. Психичните травми, както и всички събития в живота на човека, които той е преживял като драматични, също са потенциални фактори за появата на хронични кожни заболявания.

За провеждане на т.нар. психодерматологично лечение се използва комбиниран метод. В него участват както дерматолог и лекарствена терапия, така и клиничен психолог. В някои от по-тежките случаи, когато терапията и дерматологичното лечение не дават достатъчно добър резултат, в екипа може да се включи и психиатър.

Психодерматологията се занимава с психологическия корен на проблема при лечение на разнообразни упорити кожни заболявания като: псориазис, витилиго, акне, екзема, дерматит, уртикария, херпес, брадавици, алергични обриви, алопеция, трихотиломания и други.“

За да се стартира активният процес на психодерматологичното лечение, е необходимо да се започне с психологическа консултация. След запознаване с пациента и естеството на проблема му се прави преценка дали е добре за него да се започне психотерапия и дали това би могло да повлияе положително на заболяването му. Когато лечението започне, всички усилия се насочват към установяване на корена на проблема, предизвикал заболяването. Ако пациентът страда от симптоми като понижено самочувствие, тревожност по отношение за изгледа на кожата си, депресия, гняв, срам и социално оттегляне, тези преживявания трябва да бъдат овладени и сведени до минимум. В хода на терапевтичното лечение, се използват различни техники за установяване на проблема и снижаване на нивата на стрес. Използват се също така различни проактивни методики и психологически тестове, целящи да бъдат разбрани по-добре емоционалното функциониране и личностните характеристики на пациента, които са от голямо значение за успешното лечение.

Пациентите, чиито кожни заболявания не се поддават на лечение чрез стандартни лекарства и са се подлагали на всякакви терапии безуспешно, биха могли да опитат този иновативен и съвременен медицински метод, чрез който да постигат значително по-добри разултати в лечението на тяхната кожа.

Психодерматологичното лечение е новост за България и за първи път е достъпно за пациенти, чиито кожни заболявания биха могли да се повлияят от този метод на работа. Той дава възможност на пациентите с хронични кожни заболявания, да погледнат състоянието си от друг ъгъл и да достигнат до корена на проблема, за който може би изобщо не са подозирали. Провеждането на консултации с психодерматолог е добър спомагателен метод в хода на дерматологичното лечение. Когато двата процеса се движат едновременно, лечението върви много по-гладко и потенциалът за по-добри резултати значително нараства.

Автор: Виктория Тодорова, клиничен психолог в Derma-Act