Спукани съдове и капиляри/ Телеангиектазии

Спуканите кръвоносни съдове и капиляри, които обикновено се появяват в зоните около клепачите, бузите, носа и брадичката, макар и малки по големина нарушават добрия външен вид на кожата на лицето. В клиника Derma-Act успешно се справяме с този проблем с помощта на Cutera excel V+ лазер – златен стандарт в естетичната дерматология за премахване на спукани съдове и капиляри.

Въпреки, че спуканите съдове и капиляри по лицето не са заплаха за здравето на пациентите, те се отразяват както на жените, така и на мъжете върху тяхната най-чувствителна област – самочувствието. Статистически жените страдат 2 до 3 пъти по-често от този проблем в сравнение с представителите на силния пол и това обикновено ги принуждава да крият проблемните зони под слоеве грим.

С помощта на иновативния Cutera excel V+ лазер ние имаме възможността успешно да се справим с тънките, паяжинообразни васкуларни лезии. Процедурата е подходяща и ефективна при всеки тип кожа.

Какво представляват разширените кръвоносни съдове?

Разширените кръвоносни съдове (телеангиектазии), които се появяват по лицето се виждат с просто око и представляват разширени интрадермални венули с диаметър под 1мм. Известни са и като паяжинообразни вени. Цветът им варира от червено до виолетово-синьо и въз основа на външния вид се характеризират, както следва:

 • Линейни
 • Дифузни
 • Паяжинообразни
 • Мехури и петнисти лезии

Лечение на спукани съдове и капиляри

Лазерът на Cutera excel V+ действа целенасочено върху съдовете. Енергията прониква в кожата, насочвайки се само към спуканите кръвоносни съдове и се абсорбира от червения пигмент на кръвта, т. е. хемоглобина, докато заобикалящата нормална тъкан остава непокътната. Стените на съдовете се разрушават и след това се елиминират от тялото на пациента без странични ефекти. Локалното приложение на охлаждащ гел при лечението прави процедурата напълно поносима. Cutera excel V+ лазерът има и охлаждащ механизъм – сапфирено стъкло, който предотвратява усещането за парене по време на сесията.

Видими резултати още след първата процедура
Веднага след третирането на проблемната зона с лазерът цветът на спуканите кръвоносни съдове започва да избледнява, като окончателният резултат се наблюдава в рамките на 2 до 6 седмици. Постепенно кожата възвръща здравия си цвят и усещането за свежест.

Колко процедури са необходими?
В зависимост от броя и размера на участъка се препоръчват 1 до 2 сесии, рядко 3, които се извършват на интервали през един месец.

За какво трябва да внимавам след лазерно лечение?
Лечението с лазер Cutera excel V+ е безболезнено, без странични ефекти и без възстановителен период. Препоръчваме ежедневно прилагане на регенериращ и слънцезащитен крем, избягване на директно излагане на лицето на слънце, както и интензивното триене на третираната зона.

Предимствата на третиране с Cutera excel V+

Перманентни резултати

само след 1-2 процедури

Безопасен

без странични ефекти

Подходящ за всеки тип кожа

дори през летния период

Без възстановителен период

не се налага прекъсване на ежедневния ритъм на работа

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Неинвазивна технология за дискретно, безопасно и ефективно третиране с видим константен резултат след всяка процедура, без абсолютно никакви нежелани странични ефекти. Процедурата е релаксираща и комфортна за пациента.

Други възможни фактори са:

 • Прекомерно излагане на слънце;
 • Нараняване;
 • Белези от акне;
 • Розацея;
 • Колагенози;
 • Пойкилодерма на Civatte;
 • Системно използване на кортикостероиди;
 • Автоимунни заболявания, като лупус еритематозус.
Спуканите кръвоносни съдове по лицето най-често нямат симптоми. Рядко причиняват усещане за парене.
Не, спуканите кръвоносни съдове на лицето не са опасни за здравето, нито са свързани с венозна недостатъчност, както понякога се случва с разширените вени на долните крайници. Те са чисто естетически проблем.
Категорично не. Напротив – ако не се лекуват, те се влошават с времето. Опитите да бъдат елиминирани със специални кремове обикновено са неуспешни, тъй като те действат повърхностно върху кожата, а не в основата на проблема.

Преди и След