Розацея

Розацеята е възпалително кожно състояние на лицето с типични симптоми като постоянна еритема, папули или мехури, разширени кръвоносни съдове, усещане за сърбеж. Обикновено се среща при жени със светла кожа след 30-годишна възраст, като при мъжете се проявява в най-тежката си форма – ринофима. Според международната статистика в света има 45 милиона души диагностицирани с розацея.
Развитието на розацея става постепенно, главно по бузите, носа, очите и брадичката. Под влияние на различни фактори като излагане на слънце и тежки метеорологични условия, стрес, консумация на пикантни храни и алкохолни напитки, розацеята може да се изостри. Затова розацеята трябва да се лекува навреме, за да остане в ремисия. Екипът на Derma-Act предлага подходящо лечение за всеки пациент, като му дава насоки и за ежедневния контрол на заболяването.

Видове розацея

В зависимост от характеристиките и степента на тежест – лека, умерена и тежка, розацеята се разделя на няколко вида:

Еритематозна
Появява се преходно зачервяване по бузите, върха на носа, брадичката и между веждите. Развитието на симптомите сe случва постепенно. Еритематозният тип розацея е придружен от телеангиектазия (разширени кръвоносни съдове), себорея и усещане за парене. Може да се появи лющене и загрубяване на кожата.

Папулопостулозна
Зачервяването на кожата е постоянно и се появяват еритематозни папули, които могат да бъдат покрити с мехури. Симптомите на дразнене и тежка себорея са очевидни, като се разпространяват в различни области на лицето, най-често по бузите, челото и клепачите.

Фиматозна
На носа се появяват подути папули и нодуларни лезии, които набъбват, придобиват лилаво-червен цвят и имат грапава повърхност. Наблюдава се и хиперплазия на мастните жлези заедно с телеангиектазия и фиброза. Понякога лезиите могат да се простират до челото или брадичката. Подуването на носа се счита за сериозна форма на розацея и засяга повече мъжете, отколкото жените.

Очна
Симптомите на очната розацея първо се появяват в очите и след това се разпространяват върху кожата. Те включват дразнене, сълзене, сухота в очите, подути клепачи, сърбеж, но също така е възможна загуба на зрение заради увреждане на роговицата. Заболяването засяга както мъжете, така и жените.

Симптоми на розацея

Розацеята се появява обикновено в централната част на лицето. Рядко може да се разпространи до шията, гръдната кост, скалпа или ушите.

Преходно зачервяване

Първият симптом на розацеята е периодичното зачервяване по лицето.

Постоянно зачервяване
Изглежда като слънчево изгаряне и се счита за най-честия симптом на розацея.

Мехури и папули
Те приличат на пъпки от акне с гной или малки червени подутини, придружени от усещане за парене или сърбеж.

Телеангиектазия
Видимо разширени кръвоносни съдове по кожата на лицето.

Очно раздразнение
Очите изглеждат червени и насълзени, клепачите са подути и червени.

Сърбеж или парене
Този симптом е налице при почти всички пациенти с розацея.

Епидермални петна
Това са червени петна или плаки, които изпъкват върху кожата.

Суха и груба кожа
Има случаи, когато подобни симптоми могат да доведат до екзематозен или себореен дерматит.

Подуване
Появява се, когато има постоянна еритема, остава в продължение на дни върху кожата или може да се влоши поради съществуващо възпаление.

Деформация и подуване на носа
Удебеляване и подуване на носа.

Диагнистика

Розацеята се проявява с различни симптоми и тежест при всеки пациент. Това се дължи на разнообразните фактори, отговорни за патогенезата на заболяването, което често се бърка с други кожни заболявания. Например Синдром на Хабер, мастоцитоза, лупус еритематозус, истинска полицитемия са част от заболяванията със симптоми, подобни на тези на розацеята. Ето защо е много важно хората с розацея да се консултират незабавно и навреме с дерматолог.

В Derma-Act диагностиката и лечението на розацеята се извършват и наблюдават стриктно от специалист с дългодишен опит в третирането на това заболяване. Целта на терапевтичния подход е да се минимизират обострянията за дълго време и заболяването да се поддържа в ремисия, което се постига чрез: 

  • откриване на акари Demodex по кожата на лицето с микроскопски анализ;
  • дигитален дермален анализ;
  • изследване на причините за упорита розацея.

Лечение на розацея с Excel V+

За лечение на симптомите на розацея в Derma-Act прилагаме най-модерните и безопасни лазерни светлинни технологии. Лечението е безболезнено, не се засягат околните тъкани, тъй като лазерът излъчва светлина, която се абсорбира селективно. Необходимият брой процедури се определя от клиничните характеристики на пациента и резултатите от дермалния анализ. В повечето случаи на розацея препоръчваме от 2 до 4 сесии за оптимален резултат.

Съдовият апарат Excel V+ с къса и дълга дължина на светлинната вълна ефективно отстранява спукани кръвоносни съдове, възпаление и зачервяване на кожата на лицето, шията и гърдите, като в случай на ринофима намалява подуването на меките тъкани на носа.

Предимствата на третиране с Excel V+

Впечатляващи резултати

Възможно е приложението, едновременно с лекарственото лечение

Безопасен

без странични ефекти

Подходящ за всеки тип кожа

дори през летния период

Без възстановителен период

не се налага прекъсване на ежедневния ритъм на работа

Комбинирани терапии

За ефективното лечение на розацея, препоръчваме комбинирането на :

Лазерна терапия с Palomar IPL
Palomar ® е уред, който може да използва импулсна светлина и доставя енергия като спомага за унищожаване на съдовите лезии, свързани с розацеята. Използвайки принципа на селективна фототермолиза, процедурата с Palomar IPL е насочена към хромофори на хемоглобина в кожата. Съдовите лезии избледняват и симптомите отзвучават в рамките на 10 до 14 дни.

Химичен пилинг

  • pH Formula CR
    Активните съставки в pH Formula CR подпомагат регенерацията на кожата и укрепват естествените ѝ защитни сили. Намаляват вазодилатацията и имат ефективен антибактериален ефект.
  • Easy Droxy Azelaic Peel
    Това е ново решение за кожа със склонност към раздразнения, замърсявания, кожа склонна към акне и розацея. Easy Droxy Azelaic Peel съдържа четири различни вида киселини: гликолова, млечна, азелаинова и лимонена.

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Розацеята е състояние, което не може да се излекува напълно. Наличните методи за лечение – лазерна терапия с или без медикаменти, се прилагат индивидуално при всеки пациент с цел премахване на симптомите на розацеята и поддържането ѝ в ремисия. Поради тази причина трябва да правите периодично повтарящи се курсове на лечение и да избягвате фактори, които предизвикват обостряне на розацеята като алкохол, пикантни храни, кофеин, сауна, джакузи, излагане на слънце, вятър и като цяло при екстремни метеорологични условия.

Начинът на живот и факторите на околната среда са сред причините за появата на розацея. Тя може да се провокира и от наличието на акари Demodex по кожата, на различни бактерии, на възпаление на космените фоликули, на нарушена имунна функция, на възпалителна реакция или на психологически фактори. Последните проучвания обаче посочват най-вече акарите Demodex и бактериите, които те отделят в кожата, когато завършват жизнения си цикъл.

Според научните изследвания храните, които могат да причинят розацея, са: черен дроб, кисело мляко, заквасена сметана, сирене (с изключение на извара), шоколад, ванилия, соев сос, екстракт от мая, оцет, патладжан, авокадо спанак, боб, грах, цитрусови плодове плодове, домати, банани, червени сливи, стафиди, смокини, пикантни и топли храни, храни с високо съдържание на хистамин. Също така избягвайте алкохола като цяло, особено червено вино, бира, бърбън, джин, водка или шампанско, както и топли напитки като шоколад, кафе и чай.
Розацеята обикновено се появява при възрастни след 30-годишна възраст. Въпреки това, юноши и млади хора на около 20 г. идват на преглед със силно зачервяване по бузите, брадичката, носа или челото, продължило по-дълго от нормалното. В такива случаи, след идентифициране на заболяването със специални клинични и микроскопски изследвания, дерматолозите на Derma-Act им дават инструкции за ежедневни грижи и лечение, за да се избегнат състоянията, които биха довели до повтарящи се огнища на розацея. Така че, ако разпознаете предварителните симптоми на розацея, трябва да се консултирате с опитен дерматолог.
Симптомите на розацея са склонни да стават все по-тежки, когато не се лекуват правилно. След като пациентът приложи правилно лечението, следвайки инструкциите на дерматолога, е сигурно, че розацеята ще бъде ефективно контролирана в дългосрочен план.

Преди и След