Ринопластика

Ринопластиката е вид операция за промяна на формата на носа, която може да промени размера, формата и структурата на носа. Този тип козметична хирургия на носа понякога се комбинира със септопластика – хирургическата корекция на изкривена преграда (девиация). Това е състояние, при което разделителната стена между носните проходи е изкривена. Септопластиката е предназначена за подобряване на дишането, докато ринопластиката обикновено се извършва по естетически причини. Процедурите могат да се правят едновременно – с една операция и възстановителен период. При някои обстоятелства козметичната ринопластика включва и аларпластика, която стеснява ноздрите (ала) и намалява разширяването на ноздрите.

Какво може да постигне ринопластиката ?

Този вид процедура по пластична хирургия на носа може да бъде напълно персонализирана спрямо анатомията и естетическите цели на пациента. Каквито и да са личните Ви причини за операция на носа, тя може да създаде най-добрата форма на носа за лицето Ви чрез:

Намаляване на изпъкнала подутина или гърбица

Стесняване на върха на носа за рационализиране на луковичен нос

Повдигане на увиснал връх или сваляне на обърнат нагоре връх

Изправяне на крив мост

Фиксиране на асиметрия

Балансиране на чертите на лицето, чрез по-къс или по-малък нос

Как трябва да се подготвите за ринопластика ?

Правенето на няколко неща преди операцията може да намали отока и синините, като ви помогне да се възстановите по-бързо:

  • Да се консултирте с нашия екип за всички лекарствени взаимодействия, които могат да съществуват с лекарства, които вече приемате. Трябва да спрете приема на аспирин или лекарства, които съдържат аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства и всякакви билкови добавки, тъй като всички те увеличават риска от кървене. Възможно е да ви се предпишат болкоуспокояващи и антибиотици след операцията;

  • Препоръчително е да вземете няколко консумативи за възстановяване предварително, за по-добро лечение и комфорт. Като например: антибиотичен мехлем, спрей за нос, памучни тампони, ледени пакети;

  • Да си направите необходимите кръвни изследвания и консултации с кардиолог и анестезиолог. Ако имате налична фрактура в областта на носа е желателно да си направите рентгеново изследване;

  • Да не приемате нищо през устата (храна и вода) в денят на операцията;

  • При жените – да съобразите датата на операцията с менструалния цикъл.

Изисква ли ринопластиката обща анестезия?

Видът на анестезия за ринопластика, който ще имате, ще зависи от сложността на Вашата процедура и личните предпочитания на Вас и Вашия хирург.
Може да се извърши:

  • с локална анестезия и будна седация.
  • с обща анестезия, която Ви поставя в състояние, подобно на сън.

Продължителност на интервенцията?

Обикновено продължителността на интервенцията е около 1-2 часа, като това зависи от много обстоятеслтва, които трябва да обсъдите с Вашия пластичен хирург.

Как протича самата операция?

Процедурата започва с поставяне на дадена анестезия, за да се чувствате комфортно по време на операцията. Преди да направи каквито и да било разрези, хирургът често чертае насоки на носа с химикал, като посочва областите, които ще модифицира.

Има два основни подхода за хирургия на носа: отворен и затворен.

При затворен подход на ринопластика се правят два малки разреза във всяка ноздра, така че не оставя видим белег.
При отворена ринопластика се правят малки разрези върху колумелата (тъканта в основата на носа, между ноздрите) и във всяка ноздра. Това позволява пълен достъп до основната рамка на носа.

След като носът е преработен, хирургът затваря разрезите с резорбируеми конци. Носът Ви ще бъде закрепен с гипсова лонгета или шина, която ще носите през първата седмица от възстановяването. В последствие тя ще бъде премахната при последващото посещение.

Колко време е възстановителният период?

Възстановяването след ринопластика отнема около две седмици. Очаквайте подуване, синини и усещане за запушен нос, но не непременно болка. Гипсът се премахва след една седмица.

Нашият екип ще Ви даде съвети за по-бързо възстановяване. Като например: избягвайте да носите очила през първият месец, при нужда кихайте с отворена уста, избягвайте спортове, при които може да получите травма в зоната на лицето за поне три месеца.

Подуването след ринопластика може да повлияе на външния вид на носа с месеци. Колко ще се подуете, зависи от тялото ви и от техниката на хирурга. След около три месеца по-голямата част от отока се разнася и ще придобиете ясна представа за крайния резултат. Шест месеца след операцията приблизително 90% от отока ще изчезне, а останалата част ще бъде във върха.

Често Задавани Въпроси

Евентуалните усложнения възникват в по-малко от 10% от случаите и могат да бъдат свързани със зарастването на костната и хрущялна структура, адаптацията на кожата и меките тъкани към новия скелет на носа или образуването на фиброзна тъкан във върха. Има няколко възможности за справяне с тези проблеми:

  • оперативна корекция 1 година след първоначалната манипулация;
  • дерматологични процедури в проблемната зона;
  • кортикостероидни инжекции, поставени в меките тъкани.
При задоволителен резултат повторна ринопластика не е необходима. В редки случаи може да се изисква ретуш, за да се усъвършенства крайния резултат. Има пациенти, при които се налага цялостна реконструкция след първата операция, поради нарушаване на анатомията на носа и съответно необходимостта от повторно изграждане. Затова е важно пациентите да избират внимателно своя лекар, а той от своя страна да информира за очакванията и възможните усложнения.
При различните пациенти отокът спада с различно темпо, поради индивидуалните разлики в типа кожа, хормонален баланс и общ здравен статус. Най-важното след манипулацията е правилното и редовно почистване на кожата три пъти дневно, за да се избегне риска от микроинфекции. При пациенти с по-мазна кожа или хормонални проблеми е препоръчително да посетят ендокринолог и дерматолог след операцията. В клиники Derma-Act екипът от опитни дерматолози ще предпишат подходящ протокол за спомагането на лимфния дренаж на лицето, което ще способства за по-бързия възстановителен период.

Преди и След