Повдигане на вежди (Челен лифт)

Повдигането на веждите е хирургична процедура, която повдига кожата на челото, в резултат на което челото се изглажда, веждите се повдигат и горната част на лицето придобива по-млад и буден вид.

Предимствата на оперативното повдигане на вежди

Намалява фините линии

които се образуват по продължение на челото

Подобрява вида в зоната на междувеждието

където се образуват мимически бръчки

Повдига отпуснатите вежди

които увисват при горните клепачи

Придава на веждите по-озарен и младежки вид

Какво представлява самата интервенция?

Екипът от пластични хирурзи в клиники Derma-Act ще използват една от няколкото различни техники за повдигане на веждите, в зависимост от лицевата анатомия и цели на пациента. Всички видове процедури за повдигане на веждите започват с разрези, които варират по размер и местоположение. Наличието на дълбоки хоризонтални линии на челото, дебелината на веждите, степента на асиметрия на веждите, височината на челото, позицията на линията на косата, цвета и плътността на косата са всички фактори, които играят роля в за определяне на най-добрата техника за всеки отделен пациент.

Как протича операцията?

Процедурата започва с поставяне на дадена анестезия, за да се чувствате комфортно по време на операцията. Видът на анестезия ще зависи от сложността на процедурата и личните предпочитания на Вас и Вашия хирург. Може да се извърши: с локална анестезия и будна седация или с обща анестезия, която Ви поставя в състояние, подобно на сън.

След това хирургът пристъпва към разрез, който се прави в окосмената част на главата, над челото. Кожата на челото се изпъва, а излишната част от нея се изрязва. Разрезът се зашива и се покрива с хирургична превръзка. Полученият белег е добре скрит в косата. Пациенти без или с оредяваща коса също може да се възползват от предимствата на процедурата.

Повдигането на вежди може да се комбинира с:

  • лифтинг на лицето (фейслифт)
  • операция на клепачите (блефаропластика)
  • цялостно подмладяване на кожата на лицето (рисърфисинг)

Какво трябва да знаете преди операцията?

Преди операцията екипът ни ще Ви даде детайлна информация как да се подготвите. За по-бързото възстановяване е препоръчително:

  • Да се консултирте с нашия екип за всички лекарствени взаимодействия, които могат да съществуват с лекарства, които вече приемате. Трябва да спрете приема на аспирин или лекарства, които съдържат аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства и всякакви билкови добавки, тъй като всички те увеличават риска от кървене. Възможно е да ви се предпишат болкоуспокояващи и антибиотици след операцията;
  • Да си направите необходимите кръвни изследвания и консултации с кардиолог и анестезиолог.
  • Да спрете тютюнопушенето поне 2 седмици преди операцията и още 2 седмици след нея, тъй като оказва влияние върху заздравяването на тъканите.

Колко време е възстановителният период?

Оперативното повдигане на вежди или “челен лифт” е с кратък възстановителен период и престоят в клиниката е едно денонощие. Веднага след интервенцията се слага превръзка, която се сменя на следващия ден и след това се носи до 7 дена. Възможно е да получите оток и синини, които изчезват в рамките от 7 до 10 дни. Пълно завръщане към работа може да очаквате в рамките на 7-14 дни след операцията и в зависимост от избраната техника.

След операцията

Трайността на ефекта от процедурата е строго индивидуален и зависи от състоянието на Вашата кожа и начин на живот. Може подобрите и удължите резултата от интервенцията чрез комбинация от дерматологични процедури, за които може да се консултирате с екипа от опитни дерматолози в Derma-Act.

Апаратните процедури за лифтинг и стягане на кожата (Morpheus8, HIFU, PicoSure) могат значително да допринесат за подмладяването на тонуса и външния вид на кожата.

Ботокс може да бъде инжектиран, както преди самата интервенция за пълно релаксиране на подлежащите мускули до тяхното репозициониране и повторно стягане, така и след операцията за поддържане на постигнатия ефект и възпрепятстване на образуване на нови бръчици.

Често Задавани Въпроси

Избягвайте спорт в рамките на 1 месец след операцията. Внимателно измивайте главата с антисептичен сапун през първата седмица след операцията, за да избегнете евентуална инфекция. Белезите не трябва да се излагат на слънчева светлина или в случай на такова, нанасяйте слънцезащитен крем, за да избегнете появата на пигментация.
В зависимост от приложената техника при самата интервенция, възстановителният период може да варира. В общия случай предвидете до 14 дни възстановителен период, тъй като е възможно да се появят отоци и синини, които минават в рамките на 7-14 дни след операцията.

Преди и След