Отопластика или Аурикулопластика (корекция на ушите)

Козметичната хирургия на ушите, наричана още отопластика, е вид пластична и реконструктивна хирургия, която може да подобри размера, формата или позицията на външното ухо чрез промяна на формата на хрущяла. Може да се извърши на всяка възраст, след като ушите са спрели да растат, което обикновено се случва на 5 или 6-годишна възраст. Типичната отопластика включва коригиране на уши, които стърчат (известни още като прищипване на уши), за да се намали тяхната проекция. Но хирургията на ухото може също да бъде добър вариант, ако искате да коригирате вроден дефект, който е засегнал формата на ушния хрущял или лоб. Операцията придава на ушите
по-естествена форма, без забележими белези.

Как трябва да се подготвите за операция?

Вашият хирург ще извърши физически преглед. След това ще направи своите препоръки за операцията. Преди операцията се изисква:

  • Да се консултирте с вашия пластичен хирург за всички лекарствени взаимодействия, които могат да съществуват с лекарства, които вече приемате. Трябва да спрете приема на аспирин или лекарства, които съдържат аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства и всякакви билкови добавки, тъй като всички те увеличават риска от кървене. Може да ви се предпишат болкоуспокояващи и антибиотици след операцията.
  • Да си направите необходимите кръвни изследвания, както и консултации с кардиолог и анестезиолог.
  • Да не приемате нищо през устата (храна и вода) в деня на операцията.
  • При пациентите от женски пол – да съобразите датата на операцията с менструалния цикъл.

С каква упойка се извършва?

Често се прави под обща анестезия за деца и местна анестезия при възрастни, но това ще зависи от сложността на процедурата.

Продължителност на интервенцията?

Обикновено продължителността на интервенцията е около 1-2 часа, като това зависи от много обстоятеслтва, които трябва да обсъдите с вашия пластичен хирург.

Какво се случва по време на операцията?

Операцията на ушите е амбулаторна процедура, което означава, че не се изисква болничен престой и можете да се приберете вкъщи около два часа след операцията. Хирургическите техники варират в зависимост от вашите цели, но като цяло отопластиката включва два основни аспекта: промяна на формата на ухото и преместване на цялото ухо по-близо до главата.
След операцията главата ви ще бъде временно увита с превръзка, за да предпазите ушите и да ги задържите на място, за да се гарантира целостта на резултатите.

Какво трябва да очаквате по време на възстановяване ?

Възрастните обикновено могат да се върнат към нормалните си дейности в рамките на няколко дни след операцията. За децата обикновено се препоръчва една седмица извън училище.

Отопластиката има относително по-малко взискателна и болезнена фаза на възстановяване в сравнение с повечето други големи козметични операции. След няколко дни превръзката ще бъде заменена с мека лента за глава, като не е желателно да се спи на една страна, за да не се притискат ушите. Конците се свалят след една седмица.

Можете да очаквате лек дискомфорт (сърбеж, подуване и пулсиране), който ще бъде контролиран с перорални лекарства за болка. Избягването на физическа дейност в продължение на две седмици след операцията ще помогне за намаляване на отока. Обичайно е да имате известно изтръпване на ушите, което обикновено преминава в рамките на един месец. След четири до шест седмици ще можете да възобновите всички нормални дейности, включително спорт.

Често Задавани Въпроси

Неинвазивна технология за дискретно, безопасно и ефективно третиране с видим константен резултат след всяка процедура, без абсолютно никакви нежелани странични ефекти. Процедурата е релаксираща и комфортна за пациента.
Отлични резултати се постигат при третиране в областта на лицето, шията и деколтето. По препоръка на Вашия дерматолог биха могли да бъдат третирани и други части на тялото.
Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване, което изчезва до няколко часа след процедурата. Незабавно можете да се върнете към Вашия ежедневен ритъм на работа като поставите слънцезащитен крем, ако Ви предстои да се излагате на пряка слънчева светлина.
Обикновено за постигане на оптимален резултат – от 4 до 6 процедури през 4 седмици. Ефектът след първата процедура е видим, но незначителен в сравнение с постигнатия краен резултат. Консултирайте се за необходимия брой процедури с Вашия дерматолог.
Херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона, злокачествени кожни образувания, бременност, епилепсия и др. неврологични заболявания. Запознайте се с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация относно самата процедура и евентуалните рискове. Това ще е и информираното съгласие, което ще подпишете преди прилагането на процедурата.

Преди и След

Препоръчани