Лабиопластика (Оперативна корекция на малките срамни устни)

Лабиопластиката премахва излишната тъкан от вътрешните вагинални устни или малките срамни устни. Целта на процедурата е да се намали размерът на вътрешните срамни устни, така че те да седят спретнато прибрани между външните срамни устни. Това ограничава количеството тъкан, което се вижда при изправяне и създава хубава, женствена форма на женските гениталии и намалява прищипването и проблемите при полов акт.

Кой е подходящ кандидат за лабиопластика?

  • Пациенти с излишна тъкан (известна още като лабиална хипертрофия), която кара малките срамни устни да висят по-ниско от външните устни, може да причини физически дискомфорт и болка по време на сeксyaлнa активност и упражнения. Уголемените срамни устни могат да затруднят носенето на тесни дрехи, като йога панталони и бански.

  • Възрастните жени, които се чувстват физически неудобно или се чувстват неудобно поради размера или външния вид на техните малки срамни устни. Ако искате да намалите увеличените срамни устни, да премахнете кожата с проблеми с пигментацията или да коригирате асиметрия, тази процедура може да е добър избор за Вас.

Как протича процедурата?

Лабиопластиката е една от най-често извършваните естетични операции за оформяне на гениталиите. Използва се местна или пълна упойка. Следва изрязване на излишната тъкан и пластично възстановяване на дефекта.

Преди операцията се изисква:

  • Да се консултирте с Вашия пластичен хирург за всички лекарствени взаимодействия, които могат да съществуват с лекарства, които вече приемате. Трябва да спрете приема на аспирин или лекарства, които съдържат аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства и всякакви билкови добавки, тъй като всички те увеличават риска от кървене. Може да ви се предпишат болкоуспокояващи и антибиотици след операцията.
  • Да си направите необходимите кръвни изследвания, както и консултации с кардиолог и анестезиолог.
  • Да не приемате нищо през устата (храна и вода) в деня на операцията. 
  • Да съобразите датата на операцията с менструалния цикъл.

Какъв вид анестезия се използва по време на процедурата?

Видът на анестезията, зависи от сложността на процедурата и предпочитанията на Вас и Вашия хирург. Може с обща анестезия, така че сте напълно заспали, локална анестезия в областта на гениталиите, с IV седация, за да сте много спокойни и сънливи и локална анестезия, заедно с леки перорални лекарства против тревожност.

Продължителност на интервенцията?

Обикновено продължителността на интервенцията е около 30 минути до 1 час, като това зависи от много обстоятеслтва, които ще обсъдите с д-р Персенски и екипът му преди интервенцията.

Как протича възстановителният период?

Пациентите могат да се приберат вкъщи няколко часа след операцията. Възможно е малките срамни устни да бъдат оточни (подути) и леко болезнени. Този дискомфорт трае няколко дена, но не възпрепятства ходенето до тоалетна. Следоперативните болки са умерени и се повлияват от обикновени болкоуспокояващи. Конците се свалят след седмица. Възстановяването на сексуалната функция след лабиопластика е индивидуално и отнема между 4 и 6 седмици.

Често Задавани Въпроси

Неинвазивна технология за дискретно, безопасно и ефективно третиране с видим константен резултат след всяка процедура, без абсолютно никакви нежелани странични ефекти. Процедурата е релаксираща и комфортна за пациента.
Отлични резултати се постигат при третиране в областта на лицето, шията и деколтето. По препоръка на Вашия дерматолог биха могли да бъдат третирани и други части на тялото.
Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване, което изчезва до няколко часа след процедурата. Незабавно можете да се върнете към Вашия ежедневен ритъм на работа като поставите слънцезащитен крем, ако Ви предстои да се излагате на пряка слънчева светлина.
Обикновено за постигане на оптимален резултат – от 4 до 6 процедури през 4 седмици. Ефектът след първата процедура е видим, но незначителен в сравнение с постигнатия краен резултат. Консултирайте се за необходимия брой процедури с Вашия дерматолог.
Херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона, злокачествени кожни образувания, бременност, епилепсия и др. неврологични заболявания. Запознайте се с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация относно самата процедура и евентуалните рискове. Това ще е и информираното съгласие, което ще подпишете преди прилагането на процедурата.