Кожни образувания – фиброми, себорейни и вирусни брадавици, кондиломи и др.

Повечето хора в даден период от живота си страдат от появата на брадавици. Те засягат и двата пола с еднаква честота. Въпреки че не представляват риск за здравето, а по-скоро козметичен дефект, те са много упорит за премахване проблем, лесно се предават към други части на тялото и могат да причинят болка при движение в някой зони. В Derma-Act лекуваме брадавици с иновативна лазерна технология, която гарантира трайно елиминиране, без болка и белези.

Какво представляват брадавиците?

Това са плоски или надигнати доброкачествени лезии по кожата, причинени от човешкия папиломен вирус HPV. Щамовете, отговорни за брадавиците, са нискорискови (т.е. не са онкогенни) и най-често срещаните са HPV-1, HPV-2, HPV-3, HPV-4, HPV-7 и HPV-10,26-29; 41 и други.

Брадавиците са силно заразни, лесно увеличават своя брой и се предават при контакт от една част на тялото в друга.

С иновативната технология на нашия CO2 лазер (Ecomed ultrapulse ; Quanta Youlaser MT) можем да ги елиминираме безболезнено и ефективно, без да оставяме белези, с минимален брой посещения, благодарение на прецизните си настройки приложими при различни кожни образувания.

Видове брадавици

Обикновени брадавици (Verruca Vulgaris)

Те се срещат главно по пръстите на ръцете, дланите, под нокътната плочка. Могат обаче да се появят и по лицето, клепачите, коленете и лактите.Типичният им изглед е на малки заоблени издутини с цвета на кожата и с грапава хиперкератотична повърхност. Предразполагащ фактор е сухата кожа.

Плантарни брадавици (Verruca Plantaris)

Разположени са по стъпалата, по долната и странична повърхност на пространството между пръстите. Причиняват дискомфорт и болка при ходене. Често са склонни да растат навътре в кожата. Външно предствавляват омазолена повърхността на кожата, с тенденция да се разраства както към повърхността, така и навътре в дълбочина.

Плоски брадавици (Verruca Plana)

Откриват се предимно по лицето, ръцете и долната част на краката. Много типични при деца и младежи. Представляват плоски издутини с цвета на кожата или с червеникав цвят и с гладка повърхност, с много бързо разпространение. 

Лечение

Диагнозата се поставя при амбулаторен преглед, като локализацията и анамнезата ни насочват към диагнозата. Брадавиците рядко могат да претърпят самоизлекуване.

Избор на лечението – зависи от дълбочината на лезията, здравината на околната кожа и придружаващите оплаквания . Може да приложим третиране с течен азот, кюретаж или лазерна терапия – лазер CO2. Целим директно изгаряне на лезиите и хиперкератотичната кожа с минимален възстановителен период и дискомфорт за пациента. При нужда даваме указания и за домашна кератолитична и противовирусна терапия, под наблюдението на специалист. При пълното унищожаване на кожното образувание с СО2 лазер на мястото остава повърхностна раничка, която пациентът третира с локално антибиотично средство и фотозащитен крем (ако кожното образувание е на лицето) в домашни условия.

Насрочват се профилактични прегледи през следващите месеци, с цел овладяване на рецидиви. С детайлно и системно наблюдение в Derma-Act премахваме трайно брадавиците и техните рецидиви.

Други образувания подлежащи на същата терапия

Oстри кондиломи (Condylomata acuminata)

Инфекция на папиломни вируси по лигавицата на половите органи. Представляват вегетации с типична повърхност, сравнявана с цветно зеле. Типична за зряла възраст, често предавана по полов път. Представляват малки зачервени възелчета, които нарастват по брой и големина, с тенденция да разраняват лесно повърхността си.

Фиброми

Фибромите са доброкачествени кожни образувания с бавен растеж, добре отделени от околната кожа и светло розов цвят, подобен на здравата кожа. Могат да бъдат с мековата или твърда консистенция. Твърдите фиброми по-често са с голяма контактна повърхност, а меките са прикрепени ‘на краче’. Често с разпространение по шията, мишниците, гърдите, под млечните жлези и корема, на места изложени на хронично триене. Смята се, че за тяхната поява роля също имат инсулинова резистентност, високи нива на триглицеридите, както и хормонална стимулация- бързо разпространение по време на бременност.

Себорейни кератози, сенилни брадавици ( verruca seborrhoica)

Себорейните кератози са доброкачествени кожни образувания, които най-често ангажират кожата на лицето, шията , деколтето, корема и гърба. Смята се, че причината за тяхната поява е генетично предразположение. В началото се проявяват като малки, ограничени, леко жълтеникави, плоски папули. След време нарастват като променят цвета си до кафеникав или дори черен цвят. Поради задържане на рогови клетки в епителните крипти се образуват комедоподобни черни запушалки. На допир са с грапава, част от тях- с трошлива повърхност. Обикновено са множествени и с напредване на времето увеличават своя размер и броя си. На места на триене, където са по-концентрирани, може да се появи чувство за сърбеж или да се възпалят. Премахването на себорейните кератози е свързано с кратък възстановителен период и не нарушава ежедневните дейности на пациента.

Хиперплазия на мастна жлеза (себацейна хиперплазия)

Себацейната хиперплазия представлява уголемяване на мастните жлези. Най-често се наблюдава по кожата на челото, носа и бузите, при хора на средна възраст.  Мастната хиперплазия се появява като малки жълтеникави или с цвета на кожата подутини с диаметър до 3 мм. Не са болезнени и състоянието е безвредно. Появата им се свързва с прекомерно омазняване на кожата, генетично предразположение и излагане на слънце. 

При появата на ново образувание, при бърз растеж или промяна във формата, големината и цвета на стари образувания извършете планова профилактична консултация.

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Брадавиците са много често срещано състояние на кожата, причинено от щамове на HPV вируса. Те могат да се предават на всяка възраст, най-вече при децата в училищна възраст. Хората с отслабена имунна система също са с висок риск от поява на брадавици. Особено податливи са и пациентите, получаващи имуносупресивни лекарства, като при тях лезиите са по-упорити и многобройни.
Те се предават при контакт на кожата, особено когато кожата е мокра или наранена. Един от най-честите начини за предаване е чрез контакт на наранена кожа със замърсени повърхности в басейни и фитнес зали.
  • Често миене на ръцете;
  • Сменяйте чорапите си ежедневно, ако брадавицата е на стъпалата ви;
  • Покрийте брадавицата с водоустойчива марля, когато се къпете или плувате в басейна;
  • Внимавайте да не нараните брадавицата при бръснене, ако брадавицата е на лицето.
  • Не споделяйте вашите кърпи, чорапи или обувки;
  • Не хапете ноктите или пръстите си;
  • Не ходете боси на обществени места;
  • Не драскайте, чоплете и не натискайте брадавиците.
При хора с добър имунитет е възможно. Въпреки това се препоръчва посещение при дерматолог и наблюдение на лезиите, поради бързото им разпространение.

В сравнение с най-традиционните методи за кюретиране и криокоагулация третирането на брадавиците с лазер е безболезнено и ефективно, като не остават белези. Това е най-безопасният и резултатен метод, защото лазерът действа целенасочено върху лезиите без да засяга кожата в съседство. Третираната зона заздравява много бързо и остава в отличен естетически вид.

Времето за възстановяване е много кратко. Единствената препоръка е нанасянето на възстановяващ крем в продължение на няколко дни за по-бързо заздравяване на зоната.

Преди и След

Клиника Derma-act