Косопад – Присаждане на коса

Присаждането на коса по метода FUE (Екстракция на фоликуларна единица) е най-надеждният метод за присаждане на коса. В клиники Derma-Act базираме всяка процедура по метода FUE на детайлна подготовка и прецизно изпълнение. Използваме най-модерните диагностични медицински технологии, за да планираме вашата трансплантация на коса стъпка по стъпка като увеличим максимално жизнеспособността на космените ви фоликули.

В Derma-Act сме наясно, че вашата коса изгражда имиджа ви. Затова залагаме най-ефективните техники при присаждането на коса, чрез които гарантираме оцеляването и повторното израстване на всички космени фоликули, които пренасяме в приемствената зоната.

Гаранция на качеството

Стремим се към възможно най-естествен резултат

За нас успешният резултат при присаждането на коса е този, който има жизнеспособност и изглежда абсолютно естествено. Не се набива на очи и косата е такава, каквато е била във времето преди интензивния косопад. С други думи, резултатът е успешен, когато никой не разбере, че сте били подложени на процедура за присаждане на коса.

Ние защитаваме донорската зона

От донорската зона получаваме космените фоликули, които след това трансплантираме в зоната на изтъняване на косата. В зависимост от плътността на растежа на косъма и еластичността на кожата, донорската зона се характеризира от лоша до добра и това до голяма степен определя крайния резултат. Ние се грижим да поддържаме космените фоликули здрави както в донорската, така и в реципиентната зона, тъй като при увреждане, те не могат да бъдат подменени.

Присаждане на коса по метода FUE

В Derma-Act извършваме присаждане на коса по метода FUE ­­– най-надеждният метод за присаждане на коса и единствен начин за сгъстяване на косата с дълготраен резултат. Методът се базира върху изследване на космения фоликул.

Етапите на присаждане на коса по метода FUE

Етап 1: Трихоскопия

Трихоскопията е най-напредналото и детайлно изследване на състоянието на вашия скалп. Със специализирана софтуерна програма TrichoLAB от FotoFinder прецизно изчисляваме възможностите за експлоатация на донорската площ и нуждите от покритие в разредените зони. Изследването се извършва на квадратен сантиметър от скалпа и е основа за планиране на трансплантацията на коса.

Етап 2: Планиране

Въз основа на трихологичният преглед планираме цялата процедура по трансплантация на коса. Определяме фронталната линия и организираме разпределението на наличните космени фоликули в разредените зони. При проектирането винаги се съобразяваме с особености на лицето, възрастта и напредъка на косопада.

Етап 3: Извършване на трансплантацията

Процедурата за трансплантация на коса започва с отстраняване на отделни космени фоликули от донорската зона. Извършва се със специални микроскопични инструменти с диаметър 0,6 мм ­– достатъчно големи, за да отделят космените фоликули от съседните тъкани, без да застрашат оцеляването им и същевременно достатъчно малки, за да не нараняват скалпа. След като приключи извличането на наличните космени фоликули, пристъпваме към имплантирането им в донорската зона. Поставянето се извършва на подходяща дълбочина и под подходящ ъгъл, така че растежът на новата коса да изглежда напълно естествен.

Етап 4: Сравнителна трихоскопия

След имплантирането на косата повтаряме трихологичното изследване на редовни интервали. По този начин наблюдаваме повторното появяване на космените фоликули, сравнявайки изображенията „преди” и „след”. Това ви дава сигурност за увеличения брой на фоликулите и че той е такъв, за какъвто сте платили. Ако има разминаване между обещания и крайния резултат след присаждането, напълно безплатно ще бъдат присадени допълнителните фоликули.

Засилване на ефекта до живот

Укрепване на космените фоликули с автоложна мезотерапия

Прилагаме укрепваща автоложна мезотерапия с растежни фактори, която се отличава със своите регенеративни свойства. Напояваме космените фоликули, за да увеличим максимално техният живот и повторна поява. Освен това инжектираме реципиентната зона, за да подготвим тъканите да „приютят” новите космени фоликули.

Екстракция на космените фоликули при ниски скорости

Доказано е, че в етапа на извличане на космените фоликули високите скорости са вредни за тяхното оцеляване. Винаги спазваме ритъма на космените фоликули, както и идеалните условия за съхранение до момента на тяхното имплантиране (температура, влажност и др.), за да постигнем оптимален резултат.

Имплантиране на голям брой космени фоликули (присадки) за 1 сесия

Имаме възможност да присадим голям брой космени фоликули в една сесия (над 7500 косъма), за да отговорим на нуждите на всеки, без това да засяга безопасността и комфорта на пациента. Точният брой космени фоликули се определя след подробно трихологично изследване и детайлно обсъждане на вашите нужди и очаквания.

Отлични резултати

Екипът на Derma-Act е отлично обучен и специализиран в трансплантация на коса по метода FUE, за да гарантира 100% естествен резултат. Освен, че възвръщаме изгубената коса на нашите пациенти, ние възвръщаме и тяхното самочувствие.

Какво трябва да знаете

Преди присаждането на коса в клиники Derma-Act ние:

 • Снемаме анамнеза
 • Правим кръвен тест
 • Правим трихоскопия, посредством която изследваме прогреса на косопада и планираме присаждането на коса
 • Дискутираме с пациента какви са очакванията му по отношение на крайния резултат
 • Заедно с пациента разглеждаме „преди“ и „след“ снимки на други пациенти и отговаряме на всички въпроси
 • Формулираме план за лечение за подобряване на ефекта от присаждането на коса с консервативни лечения, като автоложна мезотерапия, инжекции с миноксидил и др.

След присаждането на коса

 • Връщането към ежедневните ви дейности е незабавно. Препоръчително е да избягвате интензивни физически упражнения и да не вдигате тежести няколко дни.
 • Болката е поносима и обикновено не е необходимо да се приемат аналгетици.
 • Не се предписват други лекарства, освен антибиотици за кратък период от време веднага след процедурата.
 • Получавате инструкции за правилно измиване на косата през първите дни.
 • В продължение на няколко дни може да има чувствителност, сърбеж, зачервяване или подуване в областта на скалпа. Това са нормални явления, които отшумяват след няколко дни и не трябва да ви притесняват.

Резултати от присаждането на коса

След присаждане на коса трябва да бъдете търпеливи, тъй като са необходими до дванадесет месеца, за да видите крайния резултат. През първите няколко месеца космените фоликули преминават в латентна фаза поради „шока“ от трансплантацията и може да забележите сериозна загуба на коса, явление, което е напълно нормално и не бива да ви притеснява. Появата на нова коса започва след 3-тия месец. В началото косата е по-тънка и разпръсната, но постепенно космите се удебеляват и придобиват обем и плътност. След около 8-10 месеца резултатът ще е напълно видим и ще продължи да се подобрява през следващите 12 месеца.

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Присаждането на коса (или имплантирането на коса) е единственият медицински метод, който може да възстанови плътността на косата, предлагайки постоянен и естествен резултат. Методът е усъвършенстван до такава степен, че вече се изпълнява без болка, без разрези и без белези.

FUT: Това е най-инвазивната версия на присаждане на коса. С тази техника се отстранява цяла ивица кожа от донорската зона и след това космените фоликули се отделят един по един, за да бъдат имплантирани в разредените зони. Този метод, въпреки че може да осигури естествен резултат, оставя голям белег на задната част на главата.

FUE: Това е минимално инвазивният вариант за присаждане на коса, тъй като космените фоликули се извличат един по един от донорската зона и следователно няма нужда от разрези и шевове. Този метод не оставя белези, периодът на възстановяване е сведен до минимум и страничните ефекти се елиминират.

FUE без бръснене: В клиники Derma-Act ви предоставяме възможността за непрекъсната FUE сесия, т.е. вашата трансплантация на коса да бъде извършена без предварително обръсване. Можете да поддържате нормалния вид и дължина на косата си, така че никой да не разбере, че сте се подложили на процедура за имплантиране на коса. При трансплантация на коса по метода FUE без бръснене, космените фоликули се вземат чрез подстригване на космите в донорната зона и след това се имплантират между другите дълги косми в зоната на реципиента. Точките на подстригване не се виждат, защото са изключително малки и също са покрити от дължината на съседните косми. Този метод е често предпочитан сред хората, които имат дълга коса или изобщо не искат процесът на трансплантация да се забележи.

Чудите се дали сте добър кандидат за присаждане на коса? Има две основни условия, на които трябва да отговаряте:

 • Трябва да имате стабилна не-хормонозависима зона на растеж на косата (донорска зона), от която да могат да се извлекат достатъчен брой космени фоликули, за да се покрие зоната на изтъняване.
 • Не трябва да позволявате зоната на изтъняване (реципиентната зона) да страда от състояние (заболяване), което може да повлияе на растежа и оцеляването на космените фоликули, които ще бъдат имплантирани.

По-голямата част от случаите на трансплантация на коса са при мъже (и в много по-малка степен при жени), страдащи от андрогенна алопеция. При случаите на пациенти, страдащи от дифузна алопеция или активна възпалителна алопеция, трансплантацията на коса се счита за неподходяща.

Разполагаме с най-обективния начин да потвърдим броя на космите и космените фоликули, които присаждаме в зоната на реципиента, както и тези, които израстват отново. Ние предлагаме гаранция за всеки космен фоликул, който плащате, въз основа на която извършваме допълнително FUE безплатно, в случай, че се установи, че някои космени фоликули не са поникнали (освен естествено приемливо отклонение от 5% ).

Новата ви коса ще бъде с вас за цял живот и косъмчетата никога повече няма да опадат. Те се избират от области на скалпа, които не са засегнати от действието на андрогените и остават незасегнати в новото си положение. Те имат същия цвят, същата дебелина и същата текстура като останалата част от косата ви.

Преди и След