Хиперпигментация, лунички, мелазма, слънчеви петна

Пигментираните кожни лезии включват слънчеви петна, лунички и мелазма. Те представляват доброкачествени промени в цвета на кожата, които се появяват поради различни причини в определена възраст. В клиники Derma-Act успешното елиминиране на пигментирани кожни лезии става чрез прилагане на иновативния PicoSure® лазер – специално разработен за третиране на различни кожни промени.

Какво представляват слънчевите петна?

Известни са още като старчески петна, те се появяват по кожата по отделно или на групи и представляват плоски кафяви, сиви или черни лезии, обикновено значително по-големи по размер от луничките. Основната причина за появата на тези петна е прекомерното излагане на слънце без подходяща защита. Когато кожата е незащитена под ултравиолетовите лъчи, скоростта на производството на меланин се увеличава и причинява хипродуквия на меланин в някои зони, където по-късно се появяват петната. Светлата кожа е силно предразположена към образуване на слънчеви петна. Други чести фактори за тяхната поява са посещения на солариум или предишни изгаряния на кожата.

Защо се появяват петната по кожата?

Обикновено петната се появяват в по-напреднала възраст в резултат на стареене и естествено увреждане на клетките, но през последните години се наблюдава по-висока честота на появата им при по-млади хора поради прекомерно излагане на слънце или наследствена предразположеност. Зоните на тялото, където петната се образуват най-често са лицето, гърдите, ръцете и гърба. Петната не избледняват с времето, а вместо това се увеличават по брой и размер и се влошават при излагане на слънце. Макар и безвредни, повечето хора намират слънчевите петна за естетически проблем, особено когато са на групи или са по-силно пигментирани. Има случаи, когато промените в клиничния изглед на петната налагат по-нататъшно изследване. При наличие на някое от следните характеристики, трябва да се насрочи дерматологичен преглед, за да се изключи възможността за предракови или ракови лезии:

  • Бързо увеличаване на размера на лезията;
  • Необичайна комбинация от цветове;
  • Много тъмен цвят;
  • Неправилни граници;
  • Сърбеж или свръхчувствителност;
  • Дразнене или кървене.

Какво представляват луничките?

Луничките се появяват при хора, които са генетично предразположени и са в резултат от доброкачествена мутация в гена MC1R, който регулира меланина. Те са по-малки от 5 мм в диаметър и там, където се появяват луничките,има по-голямо струпване на меланин в клетките. Меланинът действа като естествен инхибитор на слънчевата светлина и защитава кожата като предотвратява достигането на ултравиолетовите лъчи до по-дълбоките слоеве.

Петната не трябва да се бъркат с лунички, тъй като тези две пигментирани лезии се различават значително една от друга по отношение на клиничния си вид. По-конкретно, луничките, за разлика от петната, са светли лезии, обикновено кафяви или жълти на цвят, имат замъглени граници и са с по-малък размер.

Как се появяват луничките?

Луничките по лицето обикновено стават видими след 2-годишна възраст. Бебетата, дори и да носят гена MC1R, не се раждат с лунички. Слънчевата светлина е това, което предизвиква появявата им. Това обяснява защо луничките стават по-видими с годините и особено през летните месеци. Луничките в зряла възраст може и да избледнеят. Освен това, колкото по-светла е кожата на човек или ако косата му е естествено руса или червена, толкова по-видими са луничките.

Лечение с PicoSure®

Високата ефективност на лечението с PicoSure® лазер се крие в селективната фототермолиза, благодарение на която енергията му се насочва и действа в основата на лезията, т.е. в области, където има повишена концентрация на меланин. Изключително краткият импулс на лъча от PicoSure® се поглъща от меланина, превръща се в звукови вълни и разбива пигментните частици на много фин прах. Той се поглъща от макрофагите и се изхвърля естествено от организма.

За разлика от традиционните възможности за лечение на пигментни лезии, като криохирургия, диатермия, химичен пилинг или по-стари лазерни технологии, усъвършенстваният механизъм на PicoSure® създава условия за оптимални резултати без нараняване на околните тъкани и предлага:

Безопасно, точно и целенасочено действие

Максимална ефективност

Естествен резултат

Без възстановителен период

не се налага прекъсване на ежедневния ритъм на работа

Успешно лечение само с няколко сесии

Лечението на пигментирани лезии с PicoSure® гарантира оптимални резултати само с няколко сесии. Точният брой сеанси необходими за пълно естетическо възстановяване се определя от местоположението и дълбочината на лезията. Повърхностните петна изискват по-малко сесии от дълбоките петна. Петната „избледняват“ и се обезцветяват постепенно, като в някои случаи е възможно и образуването на коричка, която пада след около седмица след процедурата. Средно броят на сесиите е 2-4 през 2-4 седмици.

Преди лечение с PicoSure® препоръчваме две седмици да се въздържате от използване на автобранзанти и излагане на слънце. След него е необходимо нанасянето на ежедневен слънцезащитен продукт с висок фактор.

Други терапии за третиране на пигментация

Химичен пилинг Ph M.E.L.A.

Пилингите предизвикват химична ексфолиация, чиято дълбочина зависи от използваната киселина, нейната концентрация, начина на приложение и състоянието на кожата на пациента.

Формулата M.E.L.A. е добро решение за справяне с хиперпигментацията. Лечението помага да се намали натрупването на епидермално разположен меланин. Формулата ефективно инхибира ензимната активност на тирозиназата, като същевременно стимулира епидермалната диференциация и в следствие на това ускорява епидермалното клетъчно обновяване, отстранявайки вече образувания меланинов пигмент. Благодарение на иновативния високоефективен начин на действие се постигат ефективни, видими резултати с минимален риск.

Третиране с Palomar Max G

Процедурата е подходяща за пациенти, които искат да намалят признаците на стареене на кожата, да премахнат розацеята, зачервяването и хиперпигментацията. Лечението работи, като светлинният лъч се поглъща селективно от определени вещества наречени хромофори, например меланинът при пигментните петна.

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Някои хора имат генетична предразположеност за развитие на соларно лентиго, но ако нанасят подходяща защита, щетите могат да бъдат предотвратени.
Не, луничките са наследствени. Ако имате лунички, най-вероятно някой от родителите ви също има лунички и те не са свързани с факта, че не сте защитили правилно кожата си от слънцето.
Наличието на лунички показва, че типът кожа е чувствителен към ултравиолетовите лъчи. Така че, ако имате лунички, трябва да носите слънцезащитен крем, за да избегнете увреждане на кожата и преждевременно стареене.
Лечението не изисква време за възстановяване и веднага след процедурата може да се върнете към ежедневния си начин на живот. Въпреки това, трябва да избягвате излагането на слънце както преди, така и след лечението, и винаги да използвате слънцезащитен крем с висок защитен фактор.

Преди и След