Гъбички по ноктите

Онихомикозата или гъбички по ноктите засягат 10% от световното население, отразявайки се понякога и върху качеството на живот на пациентите. Може да се превърне в хронично състояние, тъй като не изчезва без лечение. Ако гъбичките се открият навреме, това спомага за лесното им и бързо отстраняване. Ключът към успешното лечение е обоснованата диагноза и формулирането на оптимален план за лечение с цел пълно възстановяване на здравето на ноктите.

Какво трябва да знаете за гъбички по ноктите

Онихомикозата е най-често срещаното заболяване на ноктите. Ако не се диагностицира правилно и не се лекува навреме, може да доведе до дългосрочно лечение, което често действа обезкуражаващо на пациентите и ги подтиква да го изоставят. Епидермофитните гъби или неепидермофитните гъби и бластомицелите, т. нар. гъбични патогени, се считат за водеща причина за поява на гъбички по ноктите. Инфекцията се причинява от инвазията и образуването на колонии от тези гъбични патогени в нокътното ложе.

Чувствителността на ноктите към гъбички (особено ноктите на краката) се крие във факта, че гъбите живеят и растат в топла и влажна среда. Ето защо е важно зоните между пръстите на краката да се изсушават много добре. Също така повишеният риск от онихомикоза може да бъде в резултат от брой заболявания като диабет, имуносупресия и периферни съдови заболявания.

Инфектираните с гъбички нокти имат характерни симптоми, проявяващи се във външния им вид. Често се забелязва обезцветяване, тъй като ноктите придобиват жълтеникав цвят, обемът им се променя и се удебеляват. В други случаи се чупят или отделят, като не е необичайно да причиняват болка при ходене с обувки. Ако ноктите ви показват една или повече от тези изменения, свържете се с нашата клиника и насрочете своя час за консултация незабавно. До тогава не прилагайте никакво локално лечение, за да можем да вземем материал от ноктите ви и да извършим преглед и изследване на микробиологична култура за гъбички.

Диагностика и лечение

Първата стъпка е да се вземе материал от ноктите за изследване. Извършва се специализиран тест, след което се култивира материала, за да се идентифицира и класифицира гъбичката, отговорна за инфекцията. После се прави противогъбична диаграма, за да се провери чувствителността на гъбичките към антимикотичните лекарства. Резултатите от противогъбичната таблица показват подходящото лечение, тъй като препаратите (локално или перорално прилагани), към които гъбичките са податливи, вече са идентифицирани.

Следващите стъпки са целенасочено и персонализирано лечение в комбинация с лазерна терапия, включване на фотосенсибилизиращ агент, (ако се прецени за необходимо), за засилване на терапевтичния ефект на лазера и сравнение на процеса на отстраняване на пораженията по ноктите.

Комбинирано лазерно лечение

Лечението на онихомикоза се извършва с дългоимпулсен лазер Nd: YAG (1,064- nm) в комбинация с локално лечение с или без перорални лекарства. При лазерната терапия енергията се насочва селективно към конкретната зона, безопасна е и се понася добре от пациентите. Множеството “микротерапевтични зони”, създадени Nd: YAG от лазера в тъканите на ноктите, позволяват по-дълбоко проникване на противогъбичните агенти в нокътната плочка, в нейното ложе или матрикс. Това води до пренос на топлина към нокътя, като гъбичките се унищожават без да се засяга съседната тъкан. В комбинация с фототерапия и локално противогъбично средство, лазерната терапия е перфектна за пациенти, при които прилагането на лекарства е неефективно или противопоказно.

Процедурата е без странични ефекти, няма период на възстановяване, позволява на пациентите незабавно да се върнат към ежедневните си дейности. След лечението ноктите растат нормално и са здрави.

Как да постигне ефективно лазерно лечение

Лазерното лечение се основава на теорията на селективната фототермолиза, която по дефиниция осигурява точно и ефективно насочване към лезията без да засяга съседни области. Множеството “микротерапевтични зони”, създадени от дългоимпулсен лазер Nd: YAG (1,064- nm) в тъканите на ноктите, позволяват по-дълбоко проникване на противогъбичните агенти в нокътната плочка, в нейното ложе или матрикс. Това води до пренос на топлина към нокътя, като гъбичките се унищожават без да се засяга съседната тъкан.

Ако гъбичките на ноктите не се лекуват, се стига до хронично състояние. Това са данни от мнението на много пациенти, че инфекцията не може да бъде излекувана. Не спазват указанията на дерматолога, изоставят лечението преди да е приключило и състоянието се влошава и става хронично.

Противогъбичните лекарства за локално приложение са неефективни. Ноктите се инфектират отново при 16-25% от пациентите. Получава се така, защото повечето локални лечения не могат да проникнат дълбоко в нокътното ложе и матрикс. Също така пероралните противогъбични лекарства са умерено ефективни и предизвикват странични ефекти.

В случай, че пациентът страда от друго заболяване, за което се приемат лекарства, лечението на гъбички се усложнява, тъй като може да има нежелани взаимодействия между медикаментите. И накрая продължителното и без резултат лечение “уморява” и обезкуражава пациентите, което в много случаи води до спирането му.

За предотвратяване появата на онихомикоза специалистите ни съветват да се спазва добра лична хигиена. Не добри изградени хигиенни навици могат да доведат до различни инфекции и заболявания. Препоръчва се носенето на удобни обувки и избягване травмиране на нокътната плочка на кракатата, поради повишената вероятност за деформиране ноктите с последващо инфектиране , което е най-честата причина за развитие на онихомикоза.

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Съществуват два протокола за работа - покриване на цяла нокътна плочка четири пъти с импулси, като процедурите се правят всяка седмица до израстване на здрав нокът или по 400 импулса за палец и 150 за малък нокът, като процедурата се прави веднъж месечно.
Веднага след процедурата се усеща пулсиране и лека болка, които отминават за около 30 минути.

Преди и След

Препоръчани