Ботулинов токсин

Ботулиновият токсин е лекарствен биологичен продукт, който се произвежда от бактерия Clostridium botulinum. Познат на медицината от 1820г., получава първото одобрение от FDA (Food and Drug administration) през 1989г. за употреба върху хора, затова това е най-проучваният лекарствен продукт в световен мащаб по отношение на профил на безопасност и ефективност.

Днес, в медицината, ботулиновият токсин има над 30 приложения – за лечение на мускулни спазми, мигрена, страбизъм, мързеливо око (амблиопия), хиперхидроза (прекомерно изпотяване), хиперактивен пикочен мехур, спастичност на горни крайници при хора с церебрална парализа и инсулт, синдром на темпоромандибуларната става.

От 1989г. насам се провеждат непрекъснати медицински проучвания и употребата на ботулинов токсин все повече се използва от различните специалности в медицината, като се разширяват неговите индикации.
В естетичната медицина, ботулиновият токсин се използва за третиране на повърхностни и средно дълбоки мимически бръчки.

За кои пациенти е подходяща терапията с ботулинов токсин?

Остаряло схващане е, че ботоксът трябва да започне да се използва, когато вече са налице дълбоки мимически бръчки – около 40-те години. Изключително важна е превенцията – използването му с цел забавяне признаците на стареене, която при някои пациенти започва след 25 г.

Ако имате много силна мимика, по-плътна кожа с пори и генетична предразположеност за образуване на дълбоки мимически бръчки, то не отлагайте поставянето на ботулинов токсин, защото това е единствената ви научно-доказана гаранция за превенция на остаряването и задълбочаване на бръчките.

В кои зони се прилага ботулинов токсин?

Най-често се поставя в горната част на лицето – зоните на глабела (гневна бръчка), чело и зоната на околоочния контур. Като преди тези 3 зони бяха разделени, а сега се счита, че мускулите в тях са взаимно вплетени един в друг и едновременното им третиране е препоръчително за запазване на естественото изражение и позиция на веждите.
Лекарите от нашия екип са изключително опитни и квалифицирани да поставят ботулинов токсин и в други зони, например:

  • Дъвкателни мускули
  • Шия
  • Зона около устните
  • Брадичка
  • Трапецовидни мускули на гърба
  • Подмишници
  • Длани
  • Стъпала

Каква е продължителността на ефекта?

Проучванията показват, че средната продължителност на действие на ботулиновия токсин е 4 месеца, като при някои пациенти този период е повече, а при други по-малко, в зависимост от индивидуалните особености, начина на живот, качеството на кожата, възрастта.

Колко често е необходимо поставяне на ботулинов токсин?

Не препоръчваме по-често поставяне на ботулинов токсин от 2 месеца в една и съща зона. Оптимално пациентите трябва да извършват процедурата 3 пъти в годината – през 4-месечен интервал. Така ефектът се поддържа във времето и се натрупва. Освен това, регулярното поставяне на ботулинов токсин прави превенция на задълбочаването на мимиката и съответно – мимическите бръчки.

За какво трябва да уведомите вашия лекар преди процедурата?

Консултирайте се с вашия лекар преди процедурата ако имате автоимунно заболяване – Хашимото, артрит, лупус, криоглобулинемия, както и алергии към полени, астма, ринит. Също така планирайте посещението си в клиниката, имайки в предвид, че 4 часа след процедурата главата трябва да бъде в изправено състояние, трябва да се избягват спорт и физически активности.

В деня на процедурата

Елате в клиниката на време и без грим. Запишете си въпроси, които бихте искали да изясните с вашия лекар преди интервенцията. Екипът на клиниката ще ви предостави информирани съгласия, които може да прегледате обстойно и копие, от които ще получите на вашия имейл адрес. Обсъдете всякакви въпроси, изникнали по отношение на информираното съгласие и препоръките за грижи след процедурата с вашия лекар.

Как протича процедурата?

За поставянето на ботулинов токсин не е необходима упойка с лидокаинов крем. Процедурата отнема 5-10 минути на зона, като на определени точки се поставят интрамускулни инжекции със специална инсулинова спринцовка, с която дискомфортът и болката са минимални.

Грижи след процедурата

След поставяне на ботулинов токсин можете да се върнете към нормалните си ежедневни дейности. На местата на убожданията оставят бързопреходни папули, които изчезват след 15-20 мин. Рядко се получават и синини и хематоми, които могат да преминат за 7-14 дни. Не трябва да лягате, да стоите с наведена глава, да спортувате поне 4 часа след интервенцията. Препоръчва се и избягване на сауна, парна баня, солариум, спа центрове и топли басейни и вани. За възникнали въпроси винаги можете да разгледате препоръките за грижа след процедурата в информираното съгласие на вашия мейл, както и да се свържете с телефоните на клиниката, ще се радваме да отговорим на тях.

Често Задавани Въпроси

Поставянето на ботулинов токсин освен при налични вече бръчици се препоръчва и за превенцията на такива. При твърде силна и активна мимика на съответната мускулатура е добре да поставен ботулинов токсин с цел предотвратяване на появата на по-дълбоки бръчки. Естествено, добре е това да се случва във възрастта след 25-30 години.

След поставяне на ботокс има няколко препоръки, които е задължително да бъдат спазвани от пациентите. Не трябва да се ляга или да се стои в наведено напред или настрани положение, в рамките на 4-6 часа след процедура. Местата на инжектиране не се пипат или масажират. Избягва се топлина (сауна, СПА, парни бани, солариуми), козметични процедури в зоните в рамките на две седмици след процедура, както и физическо натоварване за няколко дни. Добре е да няма самолетни полети за седмица след поставянето на ботокса.

Когато не се прекалява с количеството или честотата на поставяне на токсина, не се наблюдават странични ефекти като отпускане на мускулатурата и кожата.

В зависимост от това колко са дълбоки има и съответен резултат. При бръчици с малка давност, които все още не се виждат при статично положение на мускулите, обикновено резултатът е 100-процентов. При такива, които си личат без да има мимическо движение също е често почти напълното изглаждане, но при прекалено дълбоки невинаги се наблюдава такова. Така или иначе винаги има омекотяване на наличните бръчици и превенция на задълбочаването им.

Разбира се. При желание от страна на пациента може да се прекрати поставянето без това да има последици от гледна точка на повече отпускане на кожата.

Преди и След

Клиника Derma-act