Блефаропластика

Забелязали ли сте отпускане на кожата при горни и долни клепачи? Очите ви изглеждат ли изморени, с торбички, тъмни кръгове и бръчици? Решението е по-просто отколкото си представяте, а резултатът – наистина впечатляващ и дълготраен: елиминирането на признаците на стареене и цялостното освежаване на околоочната зона чрез блефаропластика вече е съвсем рутинна процедура.

Какво е блефаропластика?

Блефаропластика е операция на околоочната зона, чрез която се стяга и повдига увисналата кожа на клепачите. В някои случаи процедурата включва и премахване или репозициониране на мастните торбички в долния клепач. Може да се извърши на горни клепачи – за повдигане на увисналата тъкан в зоната, или на долни клепачи – за премахване на торбичките под очите и стягане на отпуснатата кожа. Двете манипулации могат да се извършат поотделно или едновременно, в зависимост от нуждите на пациента. Самите разрези се правят в естествените гънки на клепачите, като това гарантира минимални и добре скрити постоперативни белези. Ефектът от блефаропластиката е по-свежо и будно излъчване, както и цялостно по-младежка визия. Горната блефаропластика има и голямо разнообразие от полезни функционални резултати, включително увеличено зрително поле и подобряване на качеството на живот, свързано с главоболие и зрение.

Възстановителен период

7 до 10 дни – процедурата не изисква болничен престой

Анестезия

локална

Трайност на резултата

10 до 15 години

Как протича блефаропластиката?

  • Операцията се извършва на горен и долен клепач, поотделно или заедно.
  • Прилага се местна анестезия със седация или пълна упойка.
  • При горните клепачи излишната кожа, както и мастна или мускулна тъкан се отстраняват като се прави разрез по дължината клепача, който остава добре скрит в гънката на окото.
  • Излишната кожа и мастна тъкан при долните клепачи се отстраняват чрез разрез на няколко милиметра под мигления ръб, като по този начин се коригират и т. нар. „торбички“.
  • Процедурата се извършва със скалпел или с Tempsure Surgical – иновативна технология, осигуряваща по-бърз възстановителен период и естетически по-добър разрез.
  • Продължителността на операцията е между 2 и 3 часа, в зависимост от сложността на процедурата.

Как трябва да се подготвите за операцията?

След физическа консултация, която включва измерване на кожния излишък в областта на клепачите, нашите хирурзи изготвят препоръки за операцията.
Преди самата операция трябва:

  • Да уведомите нашия екип за всички лекарства, които приемате. Задължително е спирането на приема на аспирин или лекарства, които съдържат аспирин, както и нестероидни противовъзпалителни средства и всякакви билкови добавки, тъй като всички те увеличават риска от кървене. Болкоуспокояващи и антибиотици могат да ви бъдат предписани след операцията.
  • Да си направите необходимите кръвни изследвания, както и консултации с кардиолог и анестезиолог.
  • При пациентите от женски пол – да съобразите датата на операцията с менструалния си цикъл.
  • В деня на операцията да не приемате нищо през устата (храна и вода).

Колко време отнема възстановяването след блефаропластика?

Като правило препоръчваме едноседмичен постоперативен престой вкъщи. За повечето пациенти първите 7–10 дни след процедурата са най-неприятни – с наличие на отоци и синини. Ако са били използвани нерезорбируеми конци, то те обикновено се отстраняват около седмица след операцията. По време на възстановителния период е желателно да се прилагат хладни компреси или лед в областта на очите, както и да се спи в максимално изправена позиция, за да бъде сведен до минимум отока. Препоръчваме да не се приемат лекарства за болка без рецепта (като аспирин и ибупрофен), тъй като те потенциално могат да увеличат кървенето. За туширане на дискомфорта е нужно да се консултирате с нашия лекарски екип. Физическата активност трябва да се се избягва през първите една до две седмици след операцията, след което натоварващите дейности, включително упражнения, могат да бъдат възобновени.

Кога се прави контролен преглед?

Ако вашият хирург не е използвал резорбируеми конци, то първият постоперативен преглед се извършва между 7 и 10 дни след процедурата, когато конците се отстраняват. Следващото посещение е около месец по-късно за оглед на крайния резултат.

Други препоръки?

При пациенти, които ползват контактни лещи е задължително преустановяването на носенето им за поне две седмици след операцията. Препоръчително е използването на тъмни слънчеви очила до пълното завършване на лечебния процес, с оглед да се предпази третираната зона. Минимизирането на излагането на пряка слънчева светлина върху разрезите е важно за намаляване на риска от пигментации.

Има ли противопоказания?

Процедурата не се препоръчва при бременност, кърмене, сухота в очите, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет, глаукома или базедова болест.

С кои процедури може да се комбинира?

За увеличаване и удължаване на ефекта от блефаропластика, процедурата може да комбинира с оперативнo повдигане на вежди (челен лифт).

Естетичната дерматология също предлага неинвазивни методи за подчертаване на ефекта от операцията – като инжекционни терапии (ботокс и филъри), както и лазерна или радиочестотна енергия (СО2 лазер, Morpheus8, TempSure или Maximus).

Често Задавани Въпроси

Белегът при манипулация на горен клепач се намира в сгъвката на окото и остава скрит при отворени очи. Благодарение на бързата възстановителна способност на кожата в тази зона, само месец след процедурата белегът е почти незабележим. При долен клепач, разрезът се извършва точно под миглите, правейки белега труднозабележим. Пълното възстановяване на визията настъпва около 15 дни след операцията.
След блефаропластика е препоръчително използването на специфични капки за очи, както и прилагането на лед или хладни компреси за намаляне на отока.
След процедурата се наблюдава оток в околоочната зона. Възможни са и кръвоизливи. Тези симптоми отшумяват след около седмица. Прилагането на студени компреси в третираната област още в първите часове след операцията спомага за редуцирането на кръвоизливи.
Не, формата на очите не се променя след операцията. Високо специализираният и опитен екип от хирурзи в Derma-Act гарантира естествената визия на своите пациенти.
Хлътналите очи се получават в резултат на загуба на мастна тъкан в кожата на клепачите. Естетичната дерматология може да коригира този проблем чрез запълване на хлътнатините с хиалуронова киселина.
Употребата на контактни лещи се препоръчва само след пълното възстановяване на третираната област.

Преди и След