Белези от акне

Белезите се получават в резултат от прекарани възпалителни заболявания на кожата (най-често акне) или след нарушаване на целостта й при наранявания, изгаряния, хирургични намеси или други увреждания. При едновременно увреждане на епидермиса и дермата (дълбоко разположения слой на кожата) раните заздравяват с образуване на белег. В клиники Derma-Act успешно се справяме с елиминирането на белези с помощта на фракциониран аблативен лазер CO2, RF Fractora микронидлинг, лазер Genesis, инжектиране на аминокиселини, колагеностимулатор и други иновативни терапии, приложени поотделно или в комбинация.

Видове белези от акне

Акнето е често срещано възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, гърба и гърдите. За възникването му роля играят редица фактори¬ – генетична предразположеност, хормонална стимулация на мастните жлези с повишаване на секрецията и др. При акне могат да се наблюдават различни промени по кожата – отворени или затворени комедони („черни точки“), както и повърхностни или дълбоки възпалителни промени – гнойни и болезнени червени лезии. В резултат на появилото се възпаление на дермата, по време на процеса на оздравяване могат да настъпят различни промени в структурата и цвета на засегнатия участък. Най-общо белезите от акне могат да се разделят на атрофични и хипертрофични.

Атрофичните белези са кожни депресии, които са причинени от загубата на колаген. Обикновено се намират под или на нивото на кожата, и са в резултат на травми, хирургични интервенции, възпалителни заболявания (като кистозно акне, варицела и др.) или са причинени от изгаряне или измръзване.

Хипертрофичните белези се характеризират с образуването на повече колаген, при което белегът нараства във всички посоки. Издига се над нивото на кожата и остава зачервен.

Елиминиране на белези от акне с комбинирана терапия

Появата на белези от акне може да бъде предотвратена с навременно и правилно лечение, както и подходяща ежедневна грижа за кожата според предписанията на нашите дерматолози. Дори когато белезите вече са на лице съществуват различни процедури, които поотделно или в комбинация могат да ги елиминират. В дерматологични клиники Derma-Act подходът към всеки пациент е индивидуален и цели да:

Бъде минимално инвазивен

Осигури

търсения ефект без да засегне околните тъкани

Редуцира

усещането за болка и дискомфорт

Съкрати

възстановителния период

Намали

риска от странични ефекти и хиперпигментация

Лечение на белези от акне

Фракциониран аблативен лазер CO2

При дерматологични процедури традиционно се прилагат лазери, работещи с въглероден диоксид, които третират несъвършенствата, възникнали вследствие на нарушаването на целостта на повърхностните слоеве на кожата. Високоинтензивният светлинен лъч, който се излъчва от лазерната система CO2, се фокусира върху много малка по размери зона от кожата и може да осигури прецизна тъканна деконструкция на патологичните изменения без да засегне околните тъкани. Така се редуцира възможността за образуване на постооперативни белези.

По време на процедурата се използва високоенергиен CO2 лазерен източник, който въздейства на кожата както повърхностно, така и в дълбочина. След манипулацията остава повърхностна раничка (ерозия). В следващите 2-5 дни се образува коричка, която пада за 7-10 дни. През това време кожата трябва да се поддържа чиста и суха. Възможно е третираната кожа да се усеща топла, като след слънчево изгаряне или след излагане на силен вятър.

Предимства при лечение на белези с CO2 лазер:

 • Иновативен подход в лечението на белези от акне;
 • Оптимален резултат с минимален брой сесии;
 • Безопасно лечение за всички типове кожа;
 • Без разрез и шевове;
 • Концентрирано действие върху кожните лезии;
 • Елиминиране на хиперпигментни акнеични лезии;
 • Не предизвиква постинфламаторна хиперпигментация;
 • Подобрява текстурата на кожата;
 • Не засяга околните тъкани.

Комбинирани терапии

За ефективно третиране на белези от акне, препоръчваме още комбинирането на:

Радиочестотен микронидлинг в комбинация с Magellan TRU PRP

При радиочестотният микронидлинг се използва механичната стимулация на микронидлинга и топлинното въздействие на радиочестотни вълни. В резултат кожата се стяга, подобрява се плътността и еластичността ѝ, запълват се фините линии и се заличават кожни дефекти.

За оптимален резултат лечението може да се комбинира с Magellan PRP – една от най-прецизните процедури за подмладяване. Magellan PRP прави кожата стегната, плътна и еластична, изравнява тена и редуцира фините линии и нежеланата пигментация по кожата. В сравнение с обикновената плазмотерапия, при Magellan PRP се получава до 10 хиляди пъти по-висока концентрация на тромбоцити. Това прави процедурата по-ефективна, а резултатите от нея се виждат почти моментално след приключването ѝ.

Микродермабразио

Микродермабразио е неинвазивна апаратна процедура, която използва механична ексфолиация с фини диамантени глави, абразивни кристали и вакуум за отстраняване на повърхностния епидермален слой на кожата.
Процедурата помага за:

 • премахването на повърхностния епидермален слой;
 • подобряването на тъканния строеж и вида на кожата;
 • заличаването на признаците на стареене;
 • свиването на разширени пори;
 • третирането на загрубяла и увредена кожа.

Дълбока хидратация със скинбустери Restylane

Restylane Skinboosters (Vital & Vital Light) са създадени за подмладяване, стягане и дълбока хидратация на кожата. Те подобряват еластичността и плътността й и предотвратяват преждевременното й стареене. Този ефект се постига чрез инжектиране на частично стабилизирана хиалуронова киселина в повърхностните слоеве на кожата – продукт, който доказано възстановява хидратацията и плътността на кожата и гарантира общия й свеж вид.

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Причините не са напълно ясни. Смята се, че някои хора просто са по-податливи към образуването на белези от акне. Възможно това да е в резултат на генетична предразположеност или на неправилно лекувани акнеични лезии. Изтискването на лезиите с пръсти или нокти също увеличава шанса за възникване на белези.
Единственият начин да предотвратите възникването на белези от акне е да лекувате акнето възможно най-рано, преди да се влоши и да причини сериозни увреждания и възпаления. Също така е важно да не „дразните“ акнето с пръсти и нокти, защото по този начин създавате предпоставки за образуването на белези.
Тъй като в много случаи акнето води до образуване на белези, по принцип препоръчваме консултация със специализиран дерматолог още в самото начало на процеса. Ако белезите от акне са вече на лице трябва да се подходи информирано и след консултация с дерматолог да се избере оптималния вариант за лечение в зависимост от формата на белезите и размера на проблема.
Белезите от акне не изчезват изведнъж. Продължителността на заздравяването им е различна в зависимост от тяхната дълбочина и форма. С навлизането на иновативни лазерни технологии през последните години лечението показва грандиозни резултати още след първата сесия.

Преди и След