Асиметрия на малките срамни устни

Има множество причини, поради които жените имат уголемени срамни устни, включително раждане, стареене, сексуална активност и генетика.
Лабиопластиката е естетична хирургична манипулация, при която се извършва корекция в размера и формата на малките срамни устни – ивиците тъкан от двете страни на входа на влaгaлището.

Има няколко функционални предимства при избора на лабиопластика. Много жени, които страдат от увеличени срамни устни, изпитват затруднения с упражнения, хигиена, инфекции на пикочните пътища, сексуaлнa активност и друга физическа активност. Освен това, с нарастващата тенденция за носене на йога панталони, тренировъчни панталони и бански костюми, уголемена устна може да затрудни носенето на такива дрехи. Тези и други причини отчитат жените при избора на лабиопластика.

Оперативна лабиопластика

Лабиопластиката е една от най-често извършваните естетични операции за оформяне на генитaлиите. Използва се местна или пълна упойка. Следва изрязване на излишната тъкан и пластично възстановяване на дефекта.

Пациентите могат да се приберат вкъщи няколко часа след операцията. Възможно е малките срамни устни да бъдат оточни (подути) и леко болезнени. Този дискомфорт трае няколко дена, но не възпрепятства ходенето до тоалетна. Следоперативните болки са умерени и се повлияват от обикновени болкоуспокояващи. Възстановяването на сексуaлнaта функция след лабиопластика е индивидуално и отнема между 4 и 6 седмици.

Неоперативна лабиопластика

Неоперативната лабиопластика се извършва, като се поставят филъри хиалуронова киселина, специално създадени за използване в областта на дамските интимни части (срамни устни и влaгaлище). По този начин се постига рехидратация, подобряване на тонуса, оформяне и коригиране на асиметрия на срамни устни.

При неоперативната лабиопластика се използва местна упойка за обезболяване на мястото за манипулация. Общата продължителност на процедурата е от 20 до 40 минути. Трайността на резултатите зависи от индивидуалните физиологични особености на пациента, но обикновено е между 6 месеца и една година.

След процедурата не е необходим престой в клиниката. През първите 24 часа след процедурата трябва да се избягва употребата на алкохол. До 10 дена след нея е препоръчително да се избягва къпане в басейн, използване на сауна и упражняване на спортове като колоездене и конна езда. Половият живот може да бъде възобновен след 5-7 дена.

Преди процедурата е нужна индивидуална консултация с нашия гинеколог. Прегледът може да включва ехография и цитонамазка. На негова база се изготвя индивидуален план за извършване на процедура или комбинация от такива.

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Процедурата е подходяща за жени в детеродна възраст или жени, навлизащи в менопауза, които желаят да облекчат симптомите на вулво-вагинална атрофия (сухота, парене, болезнен полов акт, отпуснати и набръчкани големи срамни устни) или да подобрят сексуалния си живот.
При неоперативната лабиопластика се използва местна упойка, което прави процедурата безболезнена. Оперативната лабиопластика се извършва с местна или пълна упойка. Следоперативните болки са умерени и се повлияват от обикновени болкоуспокояващи.