Акне

Акнето е мyлтифакторно състояние на кожата, характеризирано от възпаление на космено-мастния фоликул. Разпространено при всички възрастови групи, но с най-типични прояви при тийнейджъри. Обривите се наблюдават по лицето, гърба и гърдите, под формата на комедони, папули, пустули, кисти и остатъчни белези след тях. Акнето афектира психосоциалния статус на пациентите, предизвиква ниска самооценка, социална изолация, тревожни разстройства, намалява качеството на живот на пациентите.

Причини за акне

Макар и да е разпространено кожно състояние, причините за възникване на акне не са изцяло ясни. Въпреки това, следните фактори се смятат като основни:

 • Хормонален дисбаланс;
 • Бактериални причинители – основно P. acnes, Staph. Aureus;
 • Наследствени фактори;
 • Фактори от околната среда – работна среда, хигиенен режим, хранене.

А те водят до:

 • Засилена себумна секреция;
 • Хиперкератинизация – формиране на запушалка в космения фоликул от прекомерно натрупани кератиноцити;
 • Засилено размножаване на бактериалната флора;
 • Формиране на възпалителен отговор – образуване на пустули, нодули и кисти.

Симптоми на акне

В зависимост от формите на прoява на акнето, могат да се наблюдават различни симптоми:

 • Увеличено секретиране на себум;
 • Комедони
  • Отворени комедони- черни точки, които се образуват, когато себума, който съдържа меланин се оксидира и променя цвета си в кафяв или черен.
  • Затворени комедони- бели точки под повърхността на кожата, причинени от натрупан себум. В много случаи затворените струпеи се превръщат в еритематозни папули, с вторично бактериално размножаване.
 • Папули- зачервени, надигнати, слабо болезнени;
 • Пустули- възпалителни обриви, с червен цвят, обикновено съдържащи белезникав секрет;
 • Кисти – гнойни лезии, придружени от болка или сърбеж;
 • Нодули – големи, твърди, окръглени, дълбоко разположени, оставят белези и депигментации, след излекуване, особено при пациенти с тъмна кожа;
 • Белези – формира се фиброзна съединителна тъкан, следствие на преминалото възпаление. Тежестта на белезите зависи от вида на кожата на пациента и степента на възпалителен отговор от кожата. Белезите могат да бъдат с различна форма и големина, на нивото на кожата, атрофични, хипертрофични или келоиди.

Видове акне

Освен описаните обривни единици, акнето може да се манифестира като:

 • Акне в следпубертетна възраст- типично при жени над 25 години, обострящо се при стрес;
 • Редки форми със системно засягане – Аcne fulminans, Acne conglobata;
 • Неонатално акне;
 • Акне в детска възраст;
 • Акне, предизвикано от прием на медикаменти;
 • Механично предизвикано акне;
 • Маскне.

Диагностика на акне

Насоките за лечение на акне в клиника Derma-Act винаги са персонализирани. Подрастващите момичета се насърчават и към профилактичен гинекологичен преглед и при нужда допълнителни лабораторни изследвания. Назначават се контролни прегледи и заснемане, за внимателно проследяване на ефективността на лечението. Терапията може да се коригира в зависимост от прогресията на заболяването.

Лечение на акне

Cutera excel V+

Cutera excel V+ е ново поколение лазерна технология, предназначена за третиране на различни видове съдови лезии като: спукана капилярна мрежа, малки и средно големи вени, дифузно зачервяване, както и активни форми на акне и остатъчни червени белези.

Лазерът притежава три накрайника:
– Genesis V – съчетава две дължини на лазерния лъч (532 и 1064 нм). Изпраща бързи импулси, целящи неаблативно подобряване на фини линии, третиране на дифузно зачервяване и розацея, както и белези;
– Cool view – съчетава две дължини на лазерния лъч (532 и 1064 нм). Предназначен за доброкачествени съдови и пигментни промени, за леко и средно тежко активно акне;
– Dermastat – предназначен за третиране на дискретни съдови и пигментни лезии.

Трите накрайника се комбинират, дори и в едно посещение с цел предоставяне на повече комфорт по време на процедурата и минимален възстановителен период.

Предимствата на третиране с Cutera excel V+

Впечатляващи резултати

Възможно е приложението, едновременно с лекарственото лечение

Безопасен

без странични ефекти

Подходящ за всеки тип кожа

дори през летния период

Без възстановителен период

не се налага прекъсване на ежедневния ритъм на работа

Комбинирани терапии

За ефективното лечение на акне, препоръчваме комбинирането на :

Терапия Cutera Cool view с Green Genesis в едно посещение:
Накрайникът Green Genesis има противовъзпалително действие, активира регулаторните механизми за функциониране на месните жлези, както и успокоява зачервяването и възпалителния процес.

Химичен пилинг
Химичните пилинги представляват обработване на кожата с цел видимо подобряване на тъканната структура, чрез приложение на различни ексфолиращи разтвори.
Easy Phytic Solution от SKIN TECH – предлага комбинация от активни киселини като, гликолова, млечна и бадемова киселини, съчетани с антиоксидантния ефект на фитиновата киселина.
PH Formula A.C. – специално създадени за коригиране на основните акнеични прояви като комедони, папули и пустули. Те са проектирани да действат срещу основните фактори, причиняващи акне – себорея, хиперкератинизация, микробна колонизация, възпаление.

Микродермабразио
Неинвазивна апаратна процедура, която използва механична ексфолиация с фини диамантени глави, абразивни кристали и вакуум за отстраняване на повърхностния епидермален слой на кожата.

Аква пилинг
Иновативна терапия за дълбоко почистване на лицето и регенериране на кожата чрез специално разработени серуми и контролиран вакуум.
Ексфолиращият серум се прилага при нормална, суха и чувствителна кожа. Съставът е разработен така, че да ексфолира, почиства в дълбочина и хидратира като отстранява мъртвите клетки и прави кожата гладка, мека и чиста.
Почистващият серум се прилага при мазна и акнеична кожа. Емулгиране и премахване на себума от мазната кожа, екстракция на комедони и терапия за черни точки.
Овлажняващият серум представлява инфилтрация на хидратиращи и активни съставки. Съдържа силно обогатени с растежни фактори вещества.

Медикаментозна локална и системна терапия се назначава след преглед с дерматолог.

Апаратура

Често Задавани Въпроси

Неинвазивна технология за дискретно, безопасно и ефективно третиране с видим константен резултат след всяка процедура, без абсолютно никакви нежелани странични ефекти. Процедурата е релаксираща и комфортна за пациента.
Отлични резултати се постигат при третиране в областта на лицето, шията и деколтето. По препоръка на Вашия дерматолог биха могли да бъдат третирани и други части на тялото.
Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване, което изчезва до няколко часа след процедурата. Незабавно можете да се върнете към Вашия ежедневен ритъм на работа като поставите слънцезащитен крем, ако Ви предстои да се излагате на пряка слънчева светлина.
Обикновено за постигане на оптимален резултат – от 4 до 6 процедури през 4 седмици. Ефектът след първата процедура е видим, но незначителен в сравнение с постигнатия краен резултат. Консултирайте се за необходимия брой процедури с Вашия дерматолог.
Херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона, злокачествени кожни образувания, бременност, епилепсия и др. неврологични заболявания. Запознайте се с информираното съгласие, което ви дава допълнителна информация относно самата процедура и евентуалните рискове. Това ще е и информираното съгласие, което ще подпишете преди прилагането на процедурата.

Преди и След