Абдоминопластика

Абдоминопластиката е хирургична операция за премахване на кожен излишък и мастна тъкан от средната и долна част на коремната област, с което се прибира коремната стена. Плосък и стегнат корем е нещо, към което много от нас се стремят чрез упражнения и контрол върху теглото. Понякога обаче, тези методи не могат да постигнат целите ни. Дори хора с нормално телесно тегло и пропорции могат да развият корем, който изпъква или е отпуснат и увиснал.

Сред причините за поява на отпуснат корем са:

 • Стареене
 • Наследственост
 • Бременност
 • Предишна операция
 • Значителни колебания в теглото

Трябва да се отбележи, че абдоминопластиката не е операция за коригиране на телесното тегло. Въпреки че резултатите на практика са постоянни, положителният резултат може да бъде намален от значителни колебания в теглото. Поради тази причина хората, които планират значителна загуба на тегло, или жените, които обмислят бъдещи бременности, ще бъдат посъветвани да отложат интервенцията.

Стягането на корема не може да коригира стриите, въпреки че те могат да бъдат премахнати или донякъде подобрени, ако са разположени върху участъците с излишна кожа, които ще бъдат изрязани.

Може ли да абдоминопластиката да се комбинира с други процедури?

Съществуват много различни техники за абдоминопластика. Тя може да се комбинира с други форми на контуриране на тялото, като например с липосукция, апаратни процедури или да се извърши по едно и също време с други естетични операции. Ако сте премахнали мазнините от корема (посредством липосукция), може да решите да направите абдоминопластика, тъй като липосукцията премахва тъканта точно под кожата и мазнините, но не и излишната кожа.

Как трябва да се подготвите за операцията?

Екипът от пластични хирурзи в Derma-Act ще извърши физически преглед, който включва измерване на кожния коремен излишък. След това ще направи своите препоръки за операцията.

Преди операцията се изисква:

 • Да се консултирате с нашия екип за всички лекарствени взаимодействия, които могат да съществуват с лекарства, които вече приемате. Трябва да спрете приема на аспирин или лекарства, които съдържат аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства и всякакви билкови добавки, тъй като всички те увеличават риска от кървене. Може да Ви се предпишат болкоуспокояващи и антибиотици след операцията.
 • Да си направите необходимите кръвни изследвания, както и консултации с кардиолог и анестезиолог.
 • Да обсъдите Вашите очаквания. Обяснете защо искате стягане на корема и на какво се надявате като резултат след процедурата. Уверете се, че разбирате ползите и рисковете от процедурата, включително белези. Имайте предвид, че предишна коремна операция може да ограничи вашите резултати.
 • Да ви се вземе размер за бельо.
 • Да не приемате храна и вода в деня на операцията.
 • При пациентите от женски пол – да съобразите датата на операцията с менструалния цикъл.

Каква е продължителността на интервенцията?

Обикновено продължителността на интервенцията е около 1,5-2 часа, като това зависи от много обстоятелства, които трябва да обсъдите с нашия екип преди операцията.

Съвети след интервенцията

Избягвайте резки промени в килограмите

Носете компресивно бельо

около 1 месец

Ограничете тежка физическа активност

в рамките на 2-3 месеца и наблегнете на леки разходки

Поддържайте добро физическо състояние

Резултати

Важно е хирургичните разрези да не са подложени на прекомерно опъване, подуване, триене или движение по време на оздравителния период. Личната и професионална дейност трябва да бъде ограничена. Превръзки и дренове не трябва да се свалят, освен по указание на лекуващия лекар. Смяната на превръзки се правят през няколко дена от медицинския ни екип, а свалянето на конците – обикновено между 14-я и 21-я ден.

Успешното следоперативно възстановяване зависи както от операцията, така и от последващите грижи.

Често Задавани Въпроси

Стягането на корема не е за всеки. Вашият лекар може да Ви предупреди за рисковете, ако:

 • Планирате да отслабнете значително.
 • Планирате бременност в бъдеще.
 • Имате тежко хронично заболяване, като сърдечно заболяване или диабет.
 • Имате индекс на телесна маса, който е по-голям от 30.
 • Имали сте предишна коремна операция, която е причинила значителен белег.

Стягането на корема крие различни рискове, включително:

 

 • Натрупване на течност под кожата (серома). Дренажните тръби, оставени на място след операцията, могат да помогнат за намаляване на риска от излишна течност. Вашият лекар може също да отстрани течност след операция с помощта на игла и спринцовка.
 • Лошо зарастване на рани. Понякога областите по протежение на линията на разреза зарастват лошо или започват да се отделят. Може да Ви бъдат дадени антибиотици по време и след операцията, за да предотвратите инфекция.
 • Неочаквани белези. Белегът от разрез от стягане на корема е постоянен, но обикновено се поставя по лесно скритата бикини линия. Дължината и видимостта на белега варира от човек на човек.
 • Увреждане на тъканите. По време на прибиране на корема мастната тъкан дълбоко в кожата ви в коремната област може да се повреди или да умре. Пушенето увеличава риска от увреждане на тъканите. В зависимост от размера на зоната, тъканта може да заздравее сама или да изисква хирургическа процедура за коригиране.
 • Промени в усещането на кожата. По време на прибиране на корема препозиционирането на вашите коремни тъкани може да засегне нервите в коремната област и рядко в горната част на бедрата. Вероятно ще почувствате известно намалено усещане или изтръпване. Това обикновено намалява в месеците след процедурата.

Както всеки друг вид голяма операция, абдоминопластиката крие риск от кървене, инфекция и нежелана реакция към анестезията.

Преди и След