Кога чаровната руменина по бузите се превръща в диагноза?

Розацеята не е обикновен козметичен проблем. Тя е заболяване, което повлиява самочувствието на пациента и значително нарушава качеството на живот. Много хора с розацея не са диагностицирани, тъй като първоначално се проявява в по-лека форма. Това води до влошаване на състоянието, освен ако не започнете лечение с подходящите продукти навреме. Розацеята е хронична дерматоза, при която се наблюдава зачервяване, трайно разширени капиляри и възпалителни промени подобни на акне. Засягат се централната част на лицето – нос, бузи, чело, брадичка, а по-рядко и шия, деколте, уши и очи.

Розацеята при жени и при мъже

От розацея боледуват и двата пола, но 3-4 пъти по-често са жени след 25-30 годишна възраст. Особено характерна е при хора с чувствителна и по-светла кожа. Неслучайно в скандинавските страни розацеята е наричана „проклятието на келтите“.
Най-тежката форма на заболяването се наблюдава само при мъжете. Основно е засегнат носът, който поради разрастването на съединителна тъкан изглежда голям, с неравна и налобена повърхност. Това състояние се нарича ринофима.

Изява и протичане на заболяването

За изява на заболяването от значение са генетичната предразположеност и ендокринни нарушения – климактериум, тиреотоксикоза. Съществува и асоциация с болести на храносмилателния тракт, като гастрит и колит. Лечението на тези заболявания води до подобрение на розацеята. Обсъжда се ролята и на някои дребни организми като кърлежите Demodex folliculorum, които паразитират в мастните жлези. Известни са и т.нар. провокиращи или отключващи фактори – високи или ниски температури, вятър, слънце, стрес, алкохол, кафе, горещи напитки, подправки и пикантни храни.
Розацеята протича в различни форми. В началото зачервяването се появява за кратко и изчезва. Но с времето изявата е много по-честа и  все по-силна – съпровождана от усещане за затопляне, парене, щипане. Подкожните капиляри губят еластичността си и се разширяват за постоянно, а мрежовидната или червена структура се превръща в перманентен отпечатък върху лицето. На по-късен етап се появяват  розово-червени възелчета и гнойни пъпки. Тази форма често може да бъде объркана с акне.
Като хроничен проблем розацеята търпи периоди на влошаване и подобрение. Съществено значение за удължаване на периодите на ремисия имат хигиенно-диетичните мерки и избягване  на провокиращите външни фактори.  Желателно е да се използва  фотозащита и хидратация с кремове, които въздействат върху малките кръвоносни съдове. Препоръчително е  елиминирането на сауна и парна баня, пилинги и скрабове, пикантна храна, алкохол и газирани напитки.     
                                                                                                                                                                                                                          Кортикостероиди
Използването на кортикостероиди в терапията на розацея не се препоръчва. Въпреки първоначалното подобрение, често следва рязко влошаване, причиняващо трайно зачервяване, увеличаване на повърхностните кръвоносни съдове и изтъняване на кожата. Това състояние е познато като стероид-индуцирана розацея.

Методи на лечение

Лечението на розацеята е трудно и изисква постоянство. То включва локални и перорални антибиотици, азелаинова киселина, ретиноиди и др. През последните години като изключително ефикасен метод се е утвърдила лазер терапията. Тя въздейства едновременно върху свиването на разширените капиляри и намаляване на общото зачервяване. Използват се IPL и Nd:YAG лазерни системи. Процедурите Laser Genesis и ICON MaxG, които предлагаме,  осигуряват по-бързо терапевтично повлияване, както и удължаване на периодите на ремисия. В зависимост от формата на заболяването е важно да бъде определен безопасен и ефективен терапевтичен подход, индивидуален за всеки пациент.