Какво знаем и какво не знаем за „ботокса”?

Ботулиновият токсин или „ботокс” е невротоксин, който се произвежда от бактерията Clostridium botulinum. Той е един от най-мощните токсини, който в последните десетилетия заема челна позиция в сферата на естетичната медицина като най-често използваният продукт.

Неговото основно действие и желан ефект е временната парализа на мускула, в който се инжектира. За целта най-често се третират зоните в областта на лицето.

В горната част се използва за изглаждане и превенция появата на „гневна бръчка”, бръчки в областта на челото и очите („пачи крак”).

В долната част на лицето „ботоксът” се използва в областта на горната устна за т.нар. „баркод” бръчки, или по-познати като „пушаческите бръчки”.

В областта на дъвкателните мускули намира приложение за корекция на квадратната форма в долната трета на лицето и съответно придаването й на „V” – образна форма, която е характерна за младежкото и по-женствено лице. Подходяща е същи за хората, които страдат от бруксизъм – състояние, при което волно или неволно се получава прекомерно стискане на зъбите и съответно емайлът на зъбите се износва по-лесно.

В областта на брадичката се използва за хармонизиране на долната трета на лицето при хора с по-изразена мимика .

Други приложения на ботокса са при състояние на прекомерно изпотяване в различни области на тялото като т.нар. хиперхидроза.

Въпреки че ботоксът е толкова широко разпространен, пациентите не са достатъчно добре запознати с основни аспекти на процедурата, като…

Опасен ли е ботоксът за здравето?

Не. При правилното приложение от сертифициран специалист рисковете са сведени до минимум.

На каква възраст е подходящо да започнем да си поставяме ботокс?

Ботокса е на челно място от години като най-разпространената нехирургична естетична процедура. Няма точно определена възраст на която трябва да започнете да поставяте ботокс, но през последните години естетичната медицина работи много за срещу на т.нар ”aging” като създава цяло ново течение в медицината “pre-aging”, насочено най-вече към младите хора с цел превенция на остаряването не само на кожата, но и на организма като цяло. В този ред на мисли ботоксът си остава една от най-ефективните процедури за превенция на бръчките, особено при млади пациенти със засилена мимика.

Макар и да е строго индивидуално, при повечето хора бръчките в областта на лицето започват да се задълбочават още на 30 годишна възраст, а понякога и доста по-рано . В такъв случай ботоксът е препоръчителен , тъй като бръчките още не са статични, а динамични  т.е. изчезват при отпуснато състояние.

Първо поставяне на ботокс при хора над 55 г. възраст не е препоръчително ,тъй като се наблюдават по-често нежелани реакции.

Има ли нежелани реакции?

Макар и рядко, нежелани реакции могат да се наблюдават .

Описани са случай на алергични реакции към ботокса, както и невъзприемчивост към токсина, т.е. не може да се наблюдава желаният ефект.

Най-честата нежелана реакция е птозата на клепача, т.нар. „падане” на някой от клепачите или и на двата. Това обикновено се случва или при неправилно поставяне от неопитен инжектор , или при предозиране на единиците, които се поставят, както и при неспазване на инструкциите, които лекаря дава след процедурата.

Боли ли и колко време трае процедурата?

В горната част на лицето не се използва поставянето на обезболяващ крем преди процедурата и съответно е възможно да има лек дискомфорт от убожданията. В долната част на лицето за баркод бръчките, масетерите и брадичката се поставя лидокаинов крем, който практически премахва болката.

Процедурата, в зависимост от зоните, които се третират може да трае до 30 минути за цялото лице.

Какво се случва с мускулите на третираната зона след процедурата?

След първата апликация на ботокса  в рамките на две седмици мускулът или мускулите, в които е инжектиран, ще започнат да се отпускат заедно, като по този начин няма да могат да бръчкат надлежащата кожа . Повечето от пациентите, които си поставят ботокс от години, не желаят да имат никаква мимика в областта на челото, гневната бръчка и очите. Някои обаче предпочитат да има все пак някакво движение в горната част на лицето , при тези случай правим така наречения бейби ботокс , т.е. поставяме по-малко единици от токсина .

Колко време ще трае резултатът?

Индивидуално е, след първото поставяне ботоксът  обикновено „изчезва”  по-бързо –между 4-6 месеца . След втората процедура резултатите се задържат все повече и повече като може да трае и до една година.

Какво трябва да правя след процедурата ?

Пряко след процедурата не трябва да си  навеждате  главата надолу или да  лежите поне 4 часа, тъй като ботоксът през тези часове има свойството да мигрира и съответно да не прояви действието си на желаните места, както и да се проявят някои от нежеланите му действия като птоза на клепачите или прекомерно повдигане на веждите.

На местата на инжектирането на токсина не се правят масажи в рамките на деня на процедурата. Не е препоръчително и поставянето на грим веднага след процедурата.

В деня на процедурата не трябва да се посещават фитнес, сауна, парни бани или каквито и да е топли помещения.

До 48 часа след процедурата не трябва да се лети със самолет, както и не е препоръчителен приемът на алкохол.

Две седмици след процедурата се прави така наречения ретуш, при които  се поставят още единици в зоните при необходимост.


При кого мога да си направя процедурата ?

Винаги избирайте опитен пластичен хирург или дерматолог, който да е сертифициран за работа с ботулинов токсин.