Какви грижи трябва да полагаме за здрава и бляскава коса?

Още от древността хубавата коса е била символ на здраве и красота, но тя изисква много внимание и грижа. Косата е също символ на женственост и сексапил и има основна роля в излъчването и цялостната визия. Често тя е олицетворение на настроението, стила и цялостното отношение към живота.

Кои фактори влияят на здравето на косата ни?

Редица фактори оказват влияние върху косата – честата термична обработка със сешоар или преса, драстичните диети, стрес, различни заболявания, ангажиращи и скалпа, като например себореен дерматит, псориазис, атопичен дерматит, фоликулит, хормонален дисбаланс и други. Всички те обаче могат да доведат до изтъняване на косъма, засилен косопад, което оказва влияние върху качеството на живот.

Нормално на ден губим от 50 до 100 косъма, без това да се отрази на гъстота на косата. При увеличаване на този брой може да говорим за косопад. Намирането на голямо количество косми по възглавницата, както и силния косопад по време на къпане и ресане са алармиращи симптоми, че трябва да се установи етиологията на състоянието.

Как може да я предпазим от увреждане?

За да имаме здрава и бляскава коса, трябва преди всичко да се научим да я предпазваме. Ежедневно сме подложени на различни влияния, които без да знаем вредят на косата ни, като например ултравиолетовите лъчи. Комбинацията между солената морска вода и слънчевите лъчи може да бъде пагубна и да доведе до накъсване, липса на блясък и промяна в цвета. Защитата на косата е също толкова важна, колкото и грижата за нея.
Когато обаче имаме конкретен проблем, трябва да се потърси обективната причина за възникването му и да бъдат назначени съответните изследвания. Наследствеността при мъжете е често срещан фактор. Ендокринните заболявания, повишените нива на мъжките полови хормони, както и приемът на определени лекарства са само част от възможните предразполагащите условия. При отсъствие на реален здравословен проблем може да се пристъпи към мерки с цел общо укрепване на космения фоликул, стимулиране на кръвообращението на скалпа и растежа на косъма. Това изключва прекомерната употреба на маши и преси за коса, стилизирането ѝ с тежки продукти, като лак и пяна, а използването на подходящи шампоани и балсами може единствено да подобри състоянието. Освен това употребата на ежеседмични стимулиращи маски и масажи на скалпа с подходящи масла благоприятстват циркулацията, прилива на кислород и усвояването на хранителни вещества.


Какви продукти трябва да използваме?
В момента на пазара има огромно разнообразие от продукти, улесняващи всички стъпки за красива коса. Има различни балсами и шампоани, съдържащи УВ филтри и хидратиращи съставки за възстановяване на мекотата и блясъка. Освен това покриването на косата с шапка или шал също я предпазва достатъчно добре от въздействието на слънчевата светлина.

При миенето на скалпа трябва да сме много внимателни с температурата на водата, тъй като прекалено горещият душ може да доведе до прекалено изсушаване и накъсване на косъма. Отмиването на шампоана и балсама с хладка вода накрая затваря космения фоликул и придава значителен блясък. Важно е да не разресваме косата докато е мокра, тъй като има риск да я увредим. Използването на дървен гребен е едно от най-препоръчителните средства за разресване.

Любителите на народните средства могат да се възползват от полезните действия на утвърдените отвари от коприва, репей и невен, за справяне с изтъняването и възстановяване на увредената коса.


Какви дерматологични процедури могат да ни помогнат?

Ако обаче проблемът е по-сериозен и не се повлиява от изброените методи, може да се пристъпи и към някои дерматологични процедури. Най-подходящите терапии за коса включват:

  • инжектиране на филър DR. CYJ, съдържащ 7 пептида и хиалуронова киселина
  • мезотерапия, съдържаща коктейл от специални съставки, които подхранват космения фоликул
  • плазмотерапия 

След направена консултация с опитен дерматолог се преценява броят необходими процедури, интервалите между тях и ефектът, който може да се постигне при конкретния пациент. Много често съчетанието от различните процедури води до комбиниране на ползите от всички тях и съответно до по-бърз и видим резултат.