Какъв е най – правилният старт на деня за хубава кожа?

Какви грижи трябва да полагаме за кожата си ежедневно?

За правилната ежедневна грижа за кожата, е необходимо да знаете и какъв е вашият тип кожа.  Определянето на типа кожа ще ви помогне в избора на козметика и ще ви спести ценно време. Невинаги най-продаваният или най-новият продукт ще е подходящ за вас.

Най-лесният начин да имате здрава кожа са правилните навици. За целта всеки ден следвайте няколко прости стъпки, като започнете с…

1.Почистване 

Първото и най-важно правило е да почиствате кожата си винаги преди да легнете. Колкото и да сте изморени вечер, почистването ще премахне това, което е попаднало върху лицето ви през целия ден, ще предотврати появата на черни точки и разширяването на порите. 

Ако си легнете с грим рискувате да увредите кожата си повече. Премахването на грима отнема не повече от 15 минути на вечер и  позволява на кожа ви да диша, което стимулира регенерацията на клетките.

Избягвайте използването на сапун за да почиствате лицето си. Почистващите качества на сапуните са всеизвестни, но голяма част от тях ще изсушат кожата ви.

Към вечерното почистване на лицето предлагаме използване на топла вода. Тя ще премахне всички токсини и замърсявания, които са попаднали върху лицето ви през деня. Масажирайте нежно кожата си, докато я изплаквате. Ето още няколко ползи от почистването на кожата вечер:

  • забавя появата на бръчки
  • прави кожата ви по-сияйна
  • помага ви да изглеждате по-жизнени
  • предотвратява акне и черни точки
  • спомага за по-гладка и привлекателна кожа.

2. Серуми

Серумите са важна част от всекидневната грижа и е важно да са подбрани за точния тип кожа. В Derma-Act можем да направим индивидуален серум с подбрани точно за вас съставки, след като определим типа на кожа ви. Серумите, които съдържат витамин С, са много подходящи за дневна грижа, тъй като имат силен антиоксидативен ефект, а за нощните серуми ретинолът е много подходяща съставка, тъй като се бори с бръчки, суха кожа, пигментни петна и акне. В състава на серумите има активни съставки в по-концентриран вид и това го прави по-ефективен след като се абсорбира от кожата. Забележите ли първи бръчки, сив тен на лицето, сухота или дразнене, по-добре се ориентирайте към серум, подходящ за проблемите на вашата кожа.


За съхраняването на кожата по-млада за дълго, ще ви помогнат серуми с антиоксиданти – те минимизират негативното въздействие на околната среда. За първите бръчки потърсете серум на базата на гликолова и хиалуронова киселина или такъв с витамин А, като е хубаво да го използвате най-малко три пъти в седмицата, за да регенерира и подхранва кожата, да ускорява обновяването на клетките и да стимулира производството на колаген в кожата. Ако сте забелязали изсветляване на кожата, най-полезен ще ви бъде серум с витамин B3, а при нужда от повдигане – с липопептиди.

3. Хидратация 

Всеки тип кожа има нужда от всекидневна хидратация. Дори мазната кожа трябва да се хидратира с леки и матиращи кремове, които няма да запушат порите ви. Сухата кожа се напуква по-лесно и е по-склонна към образуване на бръчки. Хидратирайте я поне 2 пъти дневно. За чувствителна кожа избягвайте кремове, които съдържат изкуствени аромати, алкохол, силикони и други дразнещи вещества. v

Без хидратация, клетките в кожата на лицето ни не мога да извършват възстановителните си процеси и се появява загуба на еластичност и забележими фини бръчки.

Кожата ни губи течности предимно заради външни фактори и ако не се погрижим за добрата хидратация, нейното състояние и външен вид ще се влошат.

Как да разпознаем, че кожата ни е дехидратирана?

Основен показател за дехидратирана кожа е чувството за опънатост. Други симптоми са  изострена чувствителност, раздразнителност, сърбеж и лющене. Знак за дехидратация са също повърхностните бръчици в зоната на околоочния контур.

4. SPF защита 

Предпазването на кожата от слънчеви лъчи е задължително целогодишно. SPF – Sunburn Protection Factor показва степента на защита от UVB. По-високият фактор позволява по-дълготрайно излагане на слънце без кожата ви да изгори. Въпреки че по-високият фактор ви защитава за повече часове, трябва да се вземат предвид външните фактори като отмиване и абсорбация. Хубаво е да нанасяте защитен крем през 2-3 часа. 

Голяма част от стареенето на лицето е причинено от излагането на слънце. Стареенето, свързано с излагане на слънце, се нарича фотоувреждане: то се проявява най-често с дълбоки бръчки и пигментни петна. Този тип ускорено стареене се отнася за всички по-често излагане на слънце области, като например лицето. UVB и UVA-лъчите оказват сериозно влияние на клетките на кожата,  като унищожават колагена и еластина.

5та стъпка – Ексфолииране

Натрупаните мъртви клетки не само ни карат да изглеждаме по-стари, но и причиняват запушване на порите, черни точки и гнойни връхчета. Така че премахването на мъртвите клетки е от съществено значение, ако искаме да имаме бляскава и чиста кожа. Кожа, която не се ексфолира, е много по-трудна за поддържане, защото останалите продукти се задържат на повърхността, не могат да проникнат в дълбочина и да постигнат истински ефект.

Не всички мъртви клетки напускат тялото веднага. Най-повърхностния ни слой кожа е съставен от вече мъртви клетки, които е хубаво да отстранявате веднъж месечно. При премахването им кожата става по- гладка, нежна и сияйна. В Derma-Act може да ексфолирате кожата с процедурата микродермабразио или да дойдете на консултация, за да препоръчаме точния за вашата кожа пилинг.

Ако не сте сигурни кой тип е вашата кожа, в Derma-Act можем лесно да го определим след спектрофотометричен анализ с Visia и да ви дадем повече насоки как да се грижите за нея.