Как трябва да се храним, за да имаме здрава кожа?

Как трябва да се храним, за да имаме здрава кожа?

В преходните сезони, когато не се храним достатъчно разнообразно, малките промени могат да окажат бърза промяна върху кожата ни и метаболизма на тялото. Кожата ни се нуждае от незаменими микроелементи, които си набавяме от храната. Само за 3-6 седмици здравето на кожата се подобрява, ако се храните с храни от разнообразни хранителни групи, които ви набавят полезни вещества в нужните количества.

Витамин А
За да възстановим сухата и лющеща се кожа се нуждаем от витамин A, който се съдържа в портокали, грейпфрути, моркови, зеленолистни зеленчуци и яйца. От около 100 грама авокадо пък получаваме 17% от ежедневната нужда витамин А и Е.
В козметични и медицински продукти витамин А (ретиноиди) се добавя с цел изсветляване на пигментации, подобряване на фини линии, както и за намаляване на себумната секреция при акне.

Цинк
Цинкът е изключително важен за подобряване на бариерна функция и ускоряване на възстановителни процеси на кожата. Ключов е и при борбата с възпаления на бактериална основа. Най-лесният начин да си набавим нужното количество цинк е да прибавим ядки към диетата си – само 28 грама ядки (орехи), носят 6% от дневната доза цинк.

Витамин C и флаваноиди
Богати на витамин C и флаваноиди са ягодите и малините. Те са и основни антиоксиданти, които се борят с въздействието на замърсения въздух, различни химикали и дори УВ радиация. Особено интересно е, че ягодите и малините запазват хранителната си стойност дори след замразяване, което ги прави добър хранителен източник целогодишно.

Глекимичният индекс
Глекимичният индекс е система, която отчита с каква скорост въглехидратните източници се разграждат до глюкоза в тялото. Насърчете се да приемате повече бобови храни, овесена каша и други храни с нисък глекимичен индекс. По този начин захарите се отделят постепенно, като ни осигуряват равномерно количество енергия и чувство за ситост за по-дълго време, което намалява нуждата ни от междинно хранене. Избягвайте храни с висок гликемичен индекс като бисквити и сладки напитки, които рязко покачват отделянето на инсулин, тъй като системното му въздействие предизвиква бързо разграждане на колагена и ускорено образуване на бръчки.

За да запазите красотата на кожата си през цялата зима, трябва да спазвате още няколко условия. Пийте поне 2 литра вода дневно (за всяка чаша кафе се равнят две чаши вода допълнително). Проучвания сочат, че при загуба само 1,36% от необходимата течна съставка (след физическо усилие, например) се бързо се появяват промени в настроението, труднoсти в концентрацията и чести главоболия.

Как храната може да помогне при често срещани кожни проблеми

Акне
Акнето е заболяване, което се характеризира с усилено производство на мастна компонента себум и повишена кератинизация на канал в кожата, идващ от пилосебацейните (мастни) жлези. Мастните жлези се активират при хормонална стимулация, основно от андрогенни хормони. Данните за влиянието на наситени хидрогенирани мастни киселини от храни като бисквити, кроасани и др. не са категорични. Въпреки това, изключването им от диетата води да подобряване на кожата и е особено важно за овладяване на възпалителни процеси. Препоръчително е да ги замените с повече сурови зеленчуци, пълнозърнести източници, риба и ядки.
 

Псориазис
Псориазисът е хронично рецидивираща дерматоза, с поява на червени плаки със сребристи люспи по открити и закрити части на тялото. Появяват се поради засилена пролиферация и разрастване на клетките и достигането им до най-горния слой на кожата, което предизвиква нейното удебеляване. Плаките могат да са сърбящи, плътни и да обхващят голяма площ от тялото. Някой от тях се появяват с по-голяма интензивност при стрес, докато други се влошават при тютюнопушене, прием на алкохол и различни медикаменти. Есенциални мастни киселини, съдържащи се в рибата или студено пресован зехтин, стимулират нормалния цикъл на делене на клетките. Насърчава се изключването на наситени мастни киселини и добавянето на противовъзпалителни билки и подправки като джинджифил, розмарин, чесън, червен пипер и др.

Атопичен дерматит
Представлява сложно, многофакторно заболяване, което изменя епидермалната бариера (води до недостиг на филагрин, аномалии при липидите и др.), което прави кожата суха и свръхчувствителна към всички агресивни фактори.
Храните, които се смятат за отключващи фактори, са мляко, яйца, риба, сирене, ядки. Вместо тях се препоръчват храни, богати на омега 3 мазнини, цинк и витамин Е, които заздравяват кожата и могат да редуцират симптомите.

Разбира се, цялостната грижа за кожата не е завършена без външното подхранване с подходящи козметични продукти. Консултирайте се с нас относно вашия конкретен проблем, за да ви насочим към необходимия терапевтичен план.