Как да се грижим за околоочната зона?

Защо е важно да се грижим за околоочната си зона?

Редовната грижа за кожата е един от най-важните навици, които трябва да възпитаме у себе си. Уви, тази грижа не е лесна, тъй като не е никак едностранна – всяка част на кожата е различна и изисква индивидуален начин на поддръжка. Околоочният контур е изключително нежна зона. Кожата там е по-суха от останалата част на лицето, защото защото в нея почти липсват мастни жлезии и хидролипиден филм, което предразполага към появата на бръчки. По-бавната циркулация на кръвта в зоната пък води до подпухване и тъмни кръгове. Тази чувствителна област има голям брой нервни окончания, в резултат на което дори най-малкият фактор оказва влияние: умора, стрес, промяна на климата, тютюнопушене, работа пред компютър… Списъкът няма край. Зоната около очите също така най-рано започва да проява симптоми на остаряване. Тя е по-тънка, по-чувствителна и има свой собствен ритъм на остаряване.

Какво причинява бръчките в зоната?

Първите бръчки се появяват поради липса на влага в тъканите. Водата в зоната около очите се изпарява в пъти по-бързо, отколкото в останалите зони, тъй като тук структурата е много по-тънка, липсват мастни жлези, които да произвеждат себум, кожата не може да се предпазва от загуба на вода. Допълнителни  фактори, които лишават кожата от влага, са слънцето, вятъра, изкуственото отопление в помещенията, климатиците, излъчването на монитора на компютъра и телевизора. При хора, работещи повече от два часа на ден пред компютър, зоната около очите се дехидратира динамично и с това се създават предпоставки  за появата на първите бръчки. Това може да се случи не само на хората в зряла възраст, като все повече млади хора започват да страдат от изсушаване, дехидратация и поява на бръчки в тази деликатна зона.

Необходим ли е околоочен крем и кога?

Кожата около очите е по-чувствителна и предразположена към дехидратация. Това води до бърза поява на бръчки, ако не предпазвате кожата си с хидратиращ  крем. Нанася се в малко количество в зоната на долния и горния клепач, далеч от слъзния канал и ръба на миглите. След 25-тата година крем се поставя сутрин и вечер, за да се подпомогне нощното възстановяване на клетките.

Обърнете внимание на маските

Маските, които се поставят  около очите трябва да бъдат със специално предназначение за тази зона. Маските за лице не бива да се поставят тук, тъй като кожата има различни нужди и реагира по различен начин.

Защита на зоната около очите от остаряване

Освен кремовете и маските, зоната около очите се нуждае от качествена профилактика. Тя се изразява в осигуряване на почивка на очите. Умората и стреса влияят негативно , предизвикват появата на тъмни кръгове, отоци и поява на бръчки. Почивка означава достатъчно часове сън на денонощие – минимум 8 часа. Важно е да имате предвид, че 1 час сън преди полунощ възстановява умората по-качествено от 2 часа сън след полунощ. През деня осигурявайте почивка на очите като прекарвате известно време сред природата – очите имат нужда от енергията на природата, за да поддържат здравето си. Ако се налага да работите на компютър, създайте си навик да почивате през час и половина за няколко минути. В слънчево време използвайте слънчеви очила, за да предпазите очите от УВ лъчението и  да спестите присвиването на мускулите около очите, което води до поява на мимически бръчки.

Дерматологични процедури за зоната около очите
Ако около очите се появяват тъмни кръгове или сенки, трябва да се осигури по- специализирана помощ.

Професионалните процедури, които може да откриете в клиника Derma-Act, като мезотерапия в зоната, възстановяват свежестта на погледа и подпомагат здравето на кожата в тази област. Ако вече забелязвате и спадане на клепачите, ние можем да ви предложим неоперативна блефаропластика с цел лифтинг на клепачите и изглаждане на финните бръчици в зоната.

Друг основен проблем, който не осъзнаваме, е че през деня правим голям брой грешки, които влияят негативно на растежа и качеството на нашите мигли. За да могат във всеки един момент миглите ни да изглеждат съвършени и поддържани, е необходимо да им отделим специално внимание и да полагаме ежедневни грижи за красотата на тази зона. 

Някой от грешките, които се допускат в грижата за миглите

1.Използване на  инструмент за извиване на мигли, след нанасяне на спиралата 

По този начин се образуват бучици, а миглите се втвърдяват и стават чупливи. Честото повтаряне на тази грешка може да причини и неправилен растеж на миглите (трихиаза).

2. Грешно поставяне на изкуствени мигли 

Ако сте от дамите, за които вечерният грим не може да мине без изкуствени мигли, може би сте забелязали, че естествените ви мигли оредяват, дори падат. Това се случва след често и неправилно използване на лепилото за мигли, което предполага нанасянето му на няколко слоя, а също и след неправилното отстраняване на миглите. Никога не сваляйте изкуствените мигли с резки движени. Вместо това предварително нанесете продукт за сваляне на грим по самия ръб на клепача, за да се размекне лепилото и след това нежно отстранете миглите. И помислете дали да не замените изкуствените мигли със спирала със същия ефект, бихте си спестили евентуално раздразнение на конюнктивата на окото (конюнктивит) или на роговицата (кератит).

3. Използване на неподходящ продукт за сваляне на грима от очите 

Като начало – ако не си спомняте колко време е минало откакто сте купили продукта е по-добре да го изхвърлите. От голямо значение е всичко, което слагате около очите си, да е качествено и в срок на годност. В противен случай можете да си причините зачервяване, сълзене, парене и други проблеми. Също е препоръчително никога да не използвате чужда спирала.

Препаратите на базата на масла най-лесно ще отстранят грима от очите, дори и ако използвате водоустойчива спирала. Подобни препарати не само ще ефикасно премахнат замърсяванията, но и ще послужат като балсам за миглите и ще стимулират растежа им. Мицеларна вода, която комбинира вода и масло, може да бъде много добро решение. Трикът е в това най-напред с напоения тампон леко да притиснете окото, за да може клепачът и миглите да попият течността, а след няколко секунди нежно да отстраните грима. 

4. Ежедневна употреба на водоустойчива спирала 

Какъвто и препарат за отстраняване на грима да изберете, свалянето на водоустойчивата спирала ще бъде доста по-трудно от обикновената. Така миглите ще започнат да падат, а освен това честото им търкане при отстраняване на водоустойчивата спирала не влияе добре на нежната кожа около очите. Затова използвайте водоустойчива спирала само за специални поводи и я отстранявайте с продукти на основата на масло.

5. Неспазване на правилата за хигиена

Не отбивайте номера, когато става въпрос за сваляне на спирала, колкото и да ви се спи в този момент. Също както порите на лицето, фоликулите на косъмчетата могат да се запушат. Това може да причини инфекция, която може да предизвика падане на косъмчетата (мадароза), а също и растежа им в различни посоки (трихиаза). Затова обърнете специално внимание на почистването на зоната около очите.