Как да се грижим за кожата и ноктите на ръцете и краката?

Всеки ден се грижим за кожата на лицето си, но често забравяме за кожата на ръцете и краката. Видът на кожата на лицето и ръцете се забелязват първи и красивите, добре поддържани кожа и нокти на ръцете, са признак на добро здраве, красота и изисканост. Един от основните проблеми през зимния сезон е сухата кожа на ръцете. Лесно е да се справите с проблема, ако не забравяте да следвате тези прости стъпки ежедневно.

Подхранване

Редовното нанасяне на крем след измиване на ръцете поддържа кожата хидратирана и млада за по-дълго време. Изборът на крем е от изключителна важност, тъй като некачествените продукти могат да навредят на кожата повече от липсата на грижа и да доведат до развитие на алергични реакции като зачервяване, сухота, напукване на кожата, образуване на рани и дерматит. Избягвайте кремове, съдържащи алкохол, парабен, парфюм и силикон. Избирайте кремове с подхранващи съставки, като глицерин, който задържа водата в кожата, хиалуронова киселина, коензим Q10, ретинол, серамид, полифеноли, студенопресовани естествени масла, алое вера.

Слънцезащита

Изключително важно е да се използват кремове със слънцезащитен фактор SPF 20-30 през зимата и SPF 50 през лятото, защото UV лъчите на слънчевия спектър имат доказано увреждащо действие върху ДНК на нашите клетки, водят до преждевременно стареене на кожата и ранно образуване на хиперпигментации, по-известни като „старчески петна“.

Ексфолиация

Ексфолирайте кожата на ръцете и краката поне веднъж седмично. Подходящи за целта са ексфолиращи кремове и гелове, както и механични средства за ексфолиация на загрубялата кожа на краката /пилите са за предпочитане пред пемзите/.  

Маникюр и педикюр

Не е задължително редовното посещение на специалист, но е задължителна поддръжката на умерена дължина на ноктите и здравото състояние и цялост на кожата около тях. Нарушения в целостта на кожата и ноктите, например нарушена цялост на кутикулата, в следствие на неправилното и прекомерено изрязване и избутване на кожичките по време на маникюр и педикюр, може да бъде входна врата за бактериална инфекция, например еризипел /червен вятър/ при наранявания на кожата и ноктите на краката или гъбична инфекция /онихомикоза/, която засяга ноктите на ръцете и краката. Онихомикозата се среща по-често при ноктите на краката, заради по-високата влажност и ниско рН, поради многочасовото носене на обувки, при което кожата не диша.

Подходящи обувки и ръкавици

Постоянното травмиране на нокътната плочка на кракатата, поради носене на неудобни обувки, води до разрастване на тъканта локално под формата на мазоли или цялостно задебеляване и загрубяване на кожата и ноктите на краката. Това повишава вероятността деформираните нокти да се инфектират, което е най-честата причина за развитие на онихомикоза, наред с ходенето на бос крак в публични басейни, използване на чужди обувки, чехли или тоалетни принадлежности като ножици, пили, резачки за нокти.  

Усиления ръчен труд и употреба на химикали в трудовата дейност и домакинството също увреждат кожата на ръцете и ноктите, затова е препоръчително използването на предпазни ръкавици. Носенето на ръкавици през зимния период също предпазва ръцете от измръзване и кожата от изсушаване и възпаляване.

Хигиена
Изключително важно е да поддържаме ръцете и краката си чисти, тъй като влошената хигиена може да доведе до различни инфекции и заболявания – локални и общи. Тъй като сапуните имат изсушаващ ефект върху кожата, трябва да се избират такива, които да са с ниско съдържание на алкохол и богати на хидратиращи съставки като масло от ший, зехтин, алое вера, които да спомагат за запазването на естествения повърхностен, защитен водно-липиден слой.

Как да разпознаем онихомикозата?


Онихомикозата е хронично протичащо заболяване, което води до разрушаване на нокътната плочка на ръцете и краката, под влияние на инфекциозни причинители – дематофити, дрожди. Ифектираният участък първоначално изглежда като белезникаво или жълтеникаво петно, разположено по външния нокътен ръб. Постепено процеса се разпространява и обхваща основата на нокътя и той покафенява. С напредването на инфекцията нокътя задебелява /субунгвална хиперкератоза/ и става чуплив.
Ако не се започне своевременно лечение процесът може да се разпространи и да обхване съседните нокти, което води до тотална дистрофична онихомикоза с пълно разрушаване на нокътната плочка.
Лечението е продължително, вътрешно и външно и включва локална и системна антимикотична терапия с различни препарати, в зависимост от точния причинител на инфекцията  /Griseofulvin, Terbinafine, Fluconazole, Itraconazоle/ .

Какви дерматологични процедури могат да ни помогнат да имаме здрава кожа и нокти на ръцете и краката?
При онихомикоза изключително добри резултати дават лазерните процедури с Nd: YAG лазер (1064nm), който действа директно в мястото на инфекцията и унищожава патогена. При зряла и застаряваща кожа на ръцете мигновен резултат и видимо подмладяване и подхранване на кожата може да се постигне с хиалуронов филър. Старческите петна и хиперпигментациите в областта на ръцете могат да се третират с пикосекунден лазер PicoSure, който унищожава пигмента и видимо изравнява тена на кожата.