Д-р Александрос Лафчис отговаря на въпросите ви за Vaser Lipo

Както много от вас вече знаят, в Derma-act предлагаме нова процедура – ултразвукова липосукция Vaser Lipo. Тя се извършва от д-р Александрос Лафчис, който е част от екипа ни от самото начало. Въпреки че наскоро проведохме livestream, в който д-р Лафчис и д-р Пагидас отговаряха на въпросите ви, поради големия интерес, времето не беше достатъчно да отговорим на всички. Затова, докато планираме втори livestream, ви представяме интервю с д-р Лафчис, съставено от ваши въпроси. От него ще научите всичко, което трябва да знаете за процедурата Vaser Lipo.

Д-р Лафчис, разкажете накратко за себе си.

Специалист съм по пластично-възстановителна хирургия, с вече доста години трудов стаж. Интересите и практиката ми покриват цялата гама на специалността – реконструктивна и естетична хирургия, както и лечение на изгаряния и хронични рани.  

Дълготраен ли е ефектът от Vaser Lipo?

Резултатът е дълготраен при спазване на нормална диета от страна на пациента.

Ефикасна ли е Vaser Lipo и крие ли рискове?

Всяка медицинска и особено хирургична процедура крие рискове. Това, което винаги трябва да изискват пациентите, е подробно разяснение за тези рискове, честотата, при която се срещат, и какво биха наложили да се предприеме, за да бъдат отстранени. Често в практиката се налага да назначим допълнителни часове за консултация, за да мога да обясня на пациентите подробно всичко, както и да имат време да помислят и да зададат евентуални нови въпроси, ако нещо не им е ясно.

Наистина ли ефектът е видим след една процедура?

Ефектът след една процедура е драстичен и много рядко се налага повторна интервенция. Обикновено тя се изразява в малка корекция на евентуални дребни неравности.

Какви са видимите резултати от Vaser Lipo?

Видимите резултати са драстично премахване на мастните натрупвания в третираните зони, с което се постига желаната фигура.

Върху колко зони може да се работи едновременно по време на Vaser Lipo?

Не съществува ограничение в броя зони и обикновено се третират множество такива.

Има ли някакви ограничения/рестрикции за извършване на процедурата?

Не всеки пациент е подходящ за тази процедура. Най-напред, това не е процедура за отслабване, а за моделиране на тялото. Ако възнамерявате да отслабвате драстично и да се отървете от множество излишни килограми, тогава ще трябва да изчакаме да достигнете желаните килограми и теглото ви да се нормализира. Наличието на редица заболявания и състояния също може да бъде контраиндикация за тази процедура. Така че на този въпрос бих отговорил, че макар и редки, ограничения има. Това е едно от нещата, които обсъждаме по време на консултациите, преди да изберем и да предложим на пациентите ни оптималните за тях процедури. Целта е да постигнем очаквания резултат, но при възможно най-малко рискове за пациента.

Има ли разлика в количеството отнети мастни клетки при прилагането на ултразвуковия (Vaser Lipo) и стандартния метод на липосукция?

Да. Именно в това е и едно от огромните предимства на Vaser Lipo. Научните изследвания показват, че повече от 80% от мастните клетки, които се отстраняват с помощта на ултразвуковия метод, остават живи. Това не се случва при класическата липосукция и е много полезен резултат, защото този материал е перфектно автоложно средство, което може да се трансплантира в други зони, при желание от страна на пациента, например гърди, глутеуси или скули.

Чрез процедурата Vaser Lipo може ли да се направи трансфер на мазнини?

С Vaser Lipo можем да трансферираме големи количества живи мастни клетки и да получим много добри резултати, без да се налага да вкарваме чужди тела и синтетични материи в организма на пациента. Именно за това предимство на ултразвуковата липосукция споменах в отговор на предишния въпрос.

Процедурата подходяща ли е за третиране на целулит?

Vaser Lipo не лекува целулит. Процедурата може да подобри картината, но за лечение на целулит съществуват множество други методи, които са обект на дерматологията. Проблемът с целулитът е един от многото примери за това, че комбинацията между пластична хирургия и дерматология дава оптимални резултати.

Подходящо ли е Vaser Lipo да се извърши само около зоната на колената?

Да, разбира се. Идеята е да се третират тези зони, в които имаме мастни натрупвания, за да подобрим визията им. Ако зоната, която създава дискомфорт на пациента, е само тази, може да се третира само тя.

 Vaser Lipo подходяща ли е за корем и бедра?

Процедурата дава отлични резултати в тези зони.

Единствено чрез хирургична интервенция ли се постигат т.нар. Foxy Eyes?
За постигането на Foxy Eyes има както хирургични, така и нехирургични методи. При млади пациенти, естествено, бих препоръчал нехирургичните методи.


Каква е цената на процедурата?
Цената на процедурата зависи от броя зони и това колко е изразен проблемът. Ако трябва да сложим рамки, цените започват от 2500 и достигат 5000 лв.


Може ли да се извърши Vaser Lipo на корем при наличието на диастаза?

Диастазата е дефект на коремната стена, който изисква да се коригира хирургично.  Такова състояние не би трябвало да се третира с липосукция, защото освен високите рискове няма да има и добър естетичен резултат. Така че диастазата е противопоказание за Vaser Lipo.

Vaser Lipo подходяща ли е само за стягане на отпусната кожа?

Зависи колко е изразено отпускането. При леко до умерено отпускане – да.
При по-сериозни състояния – не.

Какви са изискванията към пациента преди и след процедурата?

Изискванията ми към всички пациенти са да бъдат добре информирани относно това, което им предстои. Освен това трябва да спазват стриктно инструкциите преди и след операцията. При конкретната процедура е важно следоперативно да се правят специални масажи и да се носи еластично бельо.

Има ли престой в клиниката преди или след Vaser Lipo?

При по-обемните процедури може да се наложи пациентите да останат една вечер за наблюдение в клиниката, след като се извърши Vaser Lipo. При по-малките по обем интервенции, пациентите се освобождават след няколко часа.

Добър вариант ли е Vaser Lipo да се направи след раждане?
Може да се приложи след раждане, стига да е изминала поне 1 година и пациентката да не кърми.
 

Какъв е възстановителният период след Vaser Lipo?

Възстановителният период също зависи от обема на оперативната интервенция. Ако третираме малък участък, например брадичка, възстановяването е много бързо, в рамките на няколко дни. Ако зоната е по-голяма, обикновено отнема между 7 и 14 дни. Винаги съветвам пациентите да си планират професионалните и лични ангажименти така, че да имат 14 дни за пълно възстановяване.


За повече информация не се колебайте да се свържете с нас и да си запишете час за консултация с д-р Лафчис на телефон: 0889 74 14 17 или да ни пишете на официалната ни Facebook страница