Често срещаните митове за акнето

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания. Също толкова често срещани са и митовете, свързани с него. Заболяването е най-разпространено в тийнейджърска възраст, а в последно време зачестяват и случаите при жени над 25 годишна възраст.

Един  от най-често срещаните митове е, че трябва да оставите акнето да премине от самосебе си.

Много хора смятат, че акнето е само пъпки. Но човек, който има акне, може да има проява на някой от следните симптоми: комедони (черни точки), пъпки с бял връх ( бели точки), па̀пули, пустули (това, което много хора наричат пъпки), кисти, възли.

Акнето може да се появи на гърба, гърдите, шията, раменете, горната част на ръцете и седалището.

Проучванията показват, че хората, които имат акне, могат да имат:

Ниска самооценка: Много хора, които имат акне, казват, че се чувстват зле. Заради кожният проблем започват да ограничават социалния си контакт, не ходят на училище и работа.

Депресия: Акнето може да доведе до депресия. Много проучвания откриват, че тийнейджърите, които вярват, че имат „лошо“ акне, са имали мисли, свързани със самоубийство.

Тъмни петна по кожата: Тези петна се появяват, когато акнето заздравее. Може да отнеме месеци или години, докато изчезнат.

Белези (постоянни): Хората, които получават кисти и възли от акне, често виждат белези, когато акнето се изчисти. За да предотвратите тези белези, непременно посетете дерматолог за лечение възможно най-рано след появата на симптоми. Стартирането на лечение преди появата на кисти и възли е ключово за предотвратяването на появата на белези

Кои са причините за поява на акне?

Акнето се появява като резултат от няколко фактора. Когато кожата започне да произвежда много себум – мастен секрет, който предпазва кожата ни от изсушаване – мъртвите кожни клетки могат да се „слепят“ във вътрешността на порите. Вместо да се издигнат на повърхността, клетките остават в порите и предизвикват тяхното запушване.

Понякога бактериите, които живеят върху кожата ни (Propionibacterium acnes), също влизат в запушените пори. Средата в порите е изключително благоприятна за много бързо размножаване на бактериите, което води до възпаление на порите (стават червени и подути). Ако възпалението ги засегне в дълбочина се появява киста или възел.

Хормонални фактори
За основна причина за появата на акне се смятат повишените нива на андрогените.
Андрогенът е вид хормон, чийто нива се повишават, когато започва юношеството. При жените той се превръща в естроген.
Повишаването на нивата на андрогена причинява растеж на мастните жлези под кожата. Уголемената жлеза произвежда повече себум. Прекомерният себум може да разруши клетъчните стени в порите, причинявайки растеж на бактерии.

Някои изследвания предполагат, че генетичните фактори могат да увеличат риска от поява на акне.

Други възможни причини могат да бъдат:

  • прием на някои лекарства, които съдържат андроген и литий
  • мазна козметика
  • хормонални промени
  • емоционален стрес
  • менструация

Лечение
Лечението зависи от това колко тежко и упорито е акнето.
Повечето лечения за акне се прилагат локално върху кожата. Някои продукти помагат да се убият бактериите. Други работят върху намаляването на мастния себум. Лекарството за локално приложение може да съдържа ретиноид, бензилов пероксид, антибиотик или дори салицилова киселина. За да откриете подходящото лечение за вашия случай, трябва да се консултирате с дерматолог.
Лекарства, които се приемат през устата се изписват при по-тежки форми на акне. Този тип лечение обикновено е необходимо при акне с кисти и възли. Използват се антибиотици (помагат срещу бактерии и намаляват  възпалението), противозачатъчни хапчета и други лекарства, които действат на хормоните (могат да бъдат полезни за жените) и изотретиноин.

Процедури, които се използват за терапия на акне:

Лазерни терапии: При тях намаляват бактериите P. Acnes и намалява възпалението. Оказват благоприятен ефект и върху образувалите се в резултат на прекараното възпаление хлътнали белези. Kлиника Derma–Act разполага с последно поколение Nd:YAG  лазер Cutera – Laser Genesis, който е утвърден в световен мащаб за успешно и ефективно третиране на акне и постинфламаторни белези при акне (зачервени, кафяви и леко хлътнали белези). Обикновено лазертерапията се комбинира с другите методи на локално и системно лечение, за да се постигнат по-добри и по-дълготрайни резултати.

В процеса на оздравяване, в резултат на настъпилото дълбоко възпаление на средния слой на кожата (дермата), могат да настъпят различни промени в структурата и цвета на засегнатия участък. Промяната в синтеза на колагена води до атрофия („хлътване“) на кожата и образуване на различни видове атрофични белези. Лазерната система Palomar Icon ™ на Cynosure е най-новата лазерна технология, която има безопасни и ефективни резултати при третиране на този вид белези.

Химически пилинг: Повърхностният и средно дълбок пилинг могат да бъдат ефективна възможност за лечение на пациенти с леко до умерено акне. През последните 30 години науката за химическия пилинг се развива драматично, подобрявайки нашето разбиране за ролята на пилинг съставките и техния потенциал за лечение на акне и белези от акне.

Съвети за превенция и домашна грижа

Ето няколко съвета за грижа за кожата, която има акне или е предразположена към нея.

Измивайте лицето си не повече от два пъти всеки ден с топла вода и мек сапун, направен специално за акне (на пазара съществува медицинска козметика, насочена към този проблем).

Не търкайте кожата и не стискайте пъпките, тъй като това може да задълбочи инфекцията допълнително, което да доведе до влошаване на състоянието.

Избягвайте стискането на пъпки, тъй като това прави възникването на белези по-вероятно.

Въздържайте се от докосване на лицето.

Мийте ръцете често, особено преди да нанасяте лосиони, кремове или грим.

Ако акнето е на гърба, раменете или гърдите, опитайте да носите свободни дрехи, за да оставите кожата да диша. Избягвайте тесни дрехи, като ленти за глава, шапки и шалове и ги перете редовно, докато ги използвате

Изберете грим за чувствителна кожа и избягвайте продукти на основата на масло. Премахнете грима преди сън.

Използвайте електрическа самобръсначка при бръснене. Омекотете кожата и брадата с топла сапунена вода преди да нанесете крем за бръснене.

Поддържайте косата чиста, тъй като тя събира себум и остатъци от кожата. Избягвайте мазните продукти за коса, като тези, съдържащи какаово масло.

Избягвайте прекомерното излагане на слънце, тъй като това може да причини кожата да произвежда повече себум. Няколко лекарства против акне увеличават риска от слънчево изгаряне.

Избягвайте тревожността и стреса, тъй като това може да увеличи производството на кортизол и адреналин, които изострят акнето.

Опитайте да се изключите от менюто си сладките изделия и да намалите млечните продукти и пилешкото месо. Последни проучвания посочват връзка между акне и хормоналното съдържание в храните, свързано с употребата на хормони при отглеждането на животните.